Gele hesjes-beweging; kan heel groot worden

pro-hesje-6-kleuren.jpg

 

Nee, ik heb die protesten niet aan zien komen, ik ben geen Li Edelkoort die achteraf roept dat ze van alles heeft aan VOELEN komen.

Maar nu de hesjes-rellen/protesten er zijn, ben ik niet echt verbaasd:

 • De kosten van het levensonderhoud lopen voortdurend op – terwijl het zogenaamd zo goed gaat met de economie. En die kosten blijven oplopen: warmtepompen, zorgpremies en andere inflatie;
 • Baanonzekerheid. De elite beweert dat we allemaal flexwerkers moeten worden, maar de meeste mensen willen dat helemaal niet;
 • De eigen munt is verloren gegaan en Europa wordt steeds belangrijker;
 • Het zorgstelsel in West-Europa piept en kraakt in de voegen;
 • Immigratie gaat door, terwijl alleen VNO-NCW er de voordelen van heeft;
 • Moskeebouw;
 • Enorme hoeveelheden energie die gaan naar discussies over boerka’s, rol van de islam, vrijheid van meningsuiting; discussies die we hier nooit hebben moeten voeren en die we – bij een andere bevolkingssamenstelling- ook niet hoefden te voeren;
 • Verhoging van de pensioenleeftijd;
 • Gebrek aan vertrouwen in de politiek;
 • U kunt zo nog drie of vijf dingen noemen.

Voor Nederland (ik ken de Franse situatie niet specifiek) geldt dan ook nog:

 • Zwarte Piet;
 • Privatisering van gereputeerde staatsbedrijven als NS, posterijen, ziekenfonds, nutsvoorzieningen, telefoon, tv.  Moet je elk jaar wisselen van provider, zorgverzekeraar, electriciteitsmaatschappij etc.

Mensen trekken dit allemaal niet, het wordt ze te veel. De boven ons gestelden (linkse en rechtse) denken vaak dat de bevolking van elastiek is dat je eindeloos kunt uitrekken, ze kunnen elke verandering en heffing aan.

Ik heb een onthulling voor ze: dat is niet zo.

Het toenemende beroep op de GGZ heeft m.i. ermee te maken dat het elastiek bij velen knapt, maar ook bij niet GGZ-patiënten kent de rekkracht een einde.

Dat geldt ook voor mij – ik heb geen zin me als zogenaamde homo economicus te gedragen en dagen op internet door te brengen, speurend naar de ‘beste’ zorgverzekeraar’ in een (toch niet vrije) markt.

Mensen zijn niet van elastiek. Vandaar dat er in Nederland zo’n razernij is over Zwarte Piet. Dat is iets tastbaars waar je voor kunt vechten. En nu zijn er nu dan de hesjes. Protesten en rellen in deze situatie zijn logisch. Wie smaalt over de Nederlandse hesjes, zoals journalist Chris Aalberts doet heeft het A) niet begrepen (ideeeën en bewegingen ontwikkelen zich, dat zou een politicoloog moeten begrijpen) en B) kruipt wel heel diep in de aars van de machthebbers, waar het misschien wel heel warm is. In tegenstelling tot wat tegenstander en uitschelder (“verwarde mensen”) Aalberts meent, is het juist sterk dat een hesje mensen met verschillende ideeën en motivaties verenigt.

Voeg bij de hesjes nog de vakbondsprotesten en we zien een potentiële opstand – vooral ook  omdat de democratieën en overlegorganen niet echt meer werken, daar komen we toch steeds meer achter? Unilever regeert Nederland, multinationals regeren de wereld.

Die opstand – hoe en wat? Ik heb geen idee, in tegenstelling tot al die andere genieën heb ik geen glazen bol.

 

(Met dank aan Karel, Janny en Bert Jan die enkele ideeën, invalshoeken en formuleringen aandroegen. Uiteraard is dit stuk geheel voor mijn rekening!)

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s