Doping in het (Nederlandse) schaatsen

koffer.jpg

 

In de Volkskrant van vandaag (online, papier) en op de NOS-site kunt u uitstekende stukken over doping in het schaatsen lezen. Het verhaal over de verdwenen urinestalen is zeker niet nieuw. Ik kende het verhaal al in de vorm van: ‘Opgehaald door iemand die ze liet verdwijnen, onbekend van wie de urinemonsters waren…’ . Zo kwam het ook eens op televisie.

Nu is er meer bekend: de urinemonsters van Ria Visser en Yvonne van Gennip zijn verdonkeremaand. Doping in het schaatsen, kijk eens aan! Nu deed ik al eens een klein onderzoekje naar dit onderwerp – onvergelijkbaar met wat de krant en Andere tijden sport deden!- en kwam al tot een lijstje… dat was in 2012 naar aanleiding van de op EPO betrapte Russische schaatser Lisin.
Ik schreef in 2012 op mijn blog dit erover:

Ik vond het bericht over Lisin zo interessant omdat we vaak horen ‘dat doping in schaatsen niet zou werken’. De naïeve schaatsjournalisten lieten afgelopen weekend weer eens Ireen Wüst aan het woord: ‘Schaatsen is een technische, en coördinatiesport’.

Het eeuwige verhaal. En het klopt niet. Middelen die de verzuring tegengaan, werken uitstekend, dan kun je ook beter coördineren. Het grappige is dat schaatsers en journalisten volhouden dat doping in het Nederlandse schaatsen niet speelt -en nooit gespeeld heeft. Dat is iets voor Russen, Duitsers…zie de link hierboven, zie Pechstein, Kania e.a. Eventueel wil iemand nog wel eens vraagtekens zetten bij de Noor Koss die met sportarts Conconi werkte..

Het onderwerp speelt wel degelijk. Ik zie even af van de kwesties Lommers en de uitspraken van huisarts Karsten en kom tot dit (kleine) rijtje:

1984: De ploegarts van de Nederlandse kernploeg, Rob Pluijmers wil tot een bepaald niveau spierversterkende middelen toedienen, ook als deze op de dopinglijst staan.
Henk Boer, trainer van de kernploeg destijds, zegt dit in 1988 in Het Parool.
Begin jaren negentig: Ben van de Burg krijgt anabole steroïden aangeboden door ploegarts Frank Nusse van de Nederlandse Kernploeg. Hij weigert, beweert hij begin jaren nul in De Telegraaf. Op BNR zei hij enkele weken terug dat hij wel eens aan een infuus hing, en niet wist wat er in zat.

De naam Van de Burg keert steeds terug:

‘In een jaar dat Ben van der Burg zich kansen op de wereldtitel schaatsen toedichtte en treurig genoeg kort voor het WK een liesblessure opliep, smeekte hij de bondsarts: ‘Ram die spuit er in!’

Het gaat mij er niet om Van den Burg te beschuldigen. Integendeel! Hij is tenminste open; durft zijn mond open te trekken. Wel valt me op dat de kreet ‘de herstelspuit’ door schaats- (en ook tennis, -voetbaljournalisten) voor lief wordt genomen. Geen hond vraagt zich af wat daar dan in zit.

Doping is hoe dan ook een item in de Nederlandse schaatssport…heel verstandig ook, want die frisse jongens en meisjes willen presteren en herstellen.

Alleen de schaatsjournalisten hebben geen zin het uit te zoeken. Waar kennen we dat ook alweer van?

 

Naschrift: ook in mijn stuk, maar al in eerder werk, onder meer van Jean Nelissen duikt dus de naam Rob Pluijmers op – de man die nu verantwoordelijk wordt gehouden voor de dopingverstrekking en voor het verdwenen kistje. Ook de slotzin blijkt nog te staan als een huis, want het zijn journalisten buiten het schaatsen die het onderzoek deden.

Andere Tijden Sport, vanavond 20.35, NPO1 gaat over deze affaire – die iets van een detective heeft.

6 comments

 1. Vaak wordt bij “de spuit erin” in geval van blessures gedacht aan pijnverdoving. Maar het kan inderdaad om stimulerende middelen gaan.

  • Er wordt aan gedacht. MAar ik denk onmiddellijk aan stimulantia. Bovendien staat ook menig verdovend middel op de dopinglijst. Bij tennis, schaatsen, voetbal geldt ‘ de herstelspuit’ als iets volstrekt onschuldigs. Men hoort die kreet, en gaat verder. Bij wielrennen valt het D-woord.

   • overigens: Ik begreep van Peter Winnen dit: “Bij de herstelspuit moet je aan zaken als anabole steroiden denken. In ELKE sport’. Winnen was daar trouwens niet-automatisch op tegen. Hij was van de lijn ” je moet je zo goed mogelijk verzorgen, je lichaam gezond houden en daarbij niet altijd op de dopinglijst letten’.
    Zo.
    Ik kan me daar zeer in vinden!

 2. Doping… Wie niet gedoopt ?
  Doop ik mijn pen slechts inkt
  Oneerlijkheid alles sloopt
  Ruikt het niet en toch stinkt

  Epo effe pomp nieuw bloed
  Waar om Geld is geen sport
  Waar een hulpmiddel het doet
  Ziekte onatuurlijk erger wordt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s