Bijlmer 50 jaar. En: Heere Heeresma

heeresma_een_jongen_3dGisteren was het 50 jaar geleden dat de eerste bewoners van de Bijlmer hun sleutel kregen. Tanja Jadnanansing, stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-Zuidoost, stelt nu:

“Vroeger zei de middenklasse: in de Bijlmer ga ik niet wonen, maar door de enorme woningnood in Amsterdam is Zuidoost een reële optie geworden.”

Die middenklasse is er niet voor het eerst. De ‘verzwarting’ van de wijk begon zo in 1970 – toen de stroom Surinamers naar Nederland op gang kwam. De Bijlmer kampte met leegstand, dus dat was een handige plek. Dacht men. Maar toen de eerste woningen bewoond werden, was er ook een behoorlijk middenklasse aanwezig in Amsterdam-Zuidoost. Tevens trok de wijk in de begintijd veel kunstenaars, idealisten en artiesten. Boy Edgar bijvoorbeeld en schrijver Simon Heere Heeresma (1932-2011).

Heeresma woonde vanaf 1971 met vrouw Loekie en zoon Heere junior op Haag en Veld 187, nabij station Bijlmer Arena. Waarom ging hij daar wonen? De schrijver:

”Mensen van hun tijd gaan in de Bijlmer wonen”.

Hier sprak Heeresma als copywriter- een vak dat hij verafschuwde, maar goed beheerste.

Heeresma zat in zijn Bijlmertijd in buurtcomités en maakte buurtkrantjes als De Nieuwe Bijlmer en De Bijlemer Prinz’. Hij stencilde ze en schreef ze zelf vol. Voor Heeresma was Bijlemer Prinz’ een experiment. Tegenover mij verklaarde hij in een interview:

“Ik had wel eens een prijsvraag in dat blad. Ik schreef bijvoorbeeld dat mensen een getal onder de 100 in het hoofd moesten nemen – en dat hoefden ze me niet te melden. De week erop zou ik dan een getal bekendmaken. Wanneer nu iemand datzelfde getal in hun hoofd hadden…. dan won-ie….  een blikopener! De week daarna stonden er rijen op de galerij, allemaal mensen die hun blikopener kwamen afhalen. Het waren hilarische tijden toen!”

Waar of niet waar? Van Wim Noordhoek begreep ik: ‘Als regel fabuleerde Heeresma, en sprak in vloeiende zinnen. Als hij haperde had je kans dat hij waarheid sprak.’

Minder hilarisch, en zeker waar: Heeresma beleefde in de Bijlmermeer zijn grootste conflicten met de Nederlandse autoriteiten. Hij hield in die tijd zijn zoon Heere junior (geb. 1961) van school omdat dat instituut “de jonge individuutjes maar beperkt”. Het werd een slepende zaak en in 1974 verhuisde het gezin Heeresma naar Frankrijk. Heeresma was een illusie armer – over specifiek de Bijlmer of gewoon heel Nederland?

 

Het feestjaar ’50 jaar Bijlmer’ sloot gisteren officieel af. Er zijn nog enkele tentoonstellingen open waaronder één over de architectuur en stadsontwikkeling en één meer artistieke expositie.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s