Frans Kellendonk over identiteit

Kellendonk-Frans-Mystiek-lichaam-11537657.jpg

Eind september verscheen Kellendonk : een biografie door Jaap Goedegebuure. UIteraard gaat het boek ook over de enorme rel waarin Kellendonk in 1986 belandde.

Frans Kellendonk (1951-1990) was omstreden tegen wil en dank. Toen in 1986 zijn roman Mystiek lichaam verscheen werd hij uitgemaakt voor anti-semiet en werd zijn maatschappijbeeld afkeurend ‘reactionair‘ genoemd.

Bij verschijning van deze roman  gaf Kellendonk een interview aan Hans Maarten van den Brink (NRC). Hij bekritiseerde de onverschilligheid van ‘regeerders’ ten aanzien van  nationale identiteit, volk en cultuur. De interviewer repliceerde dat de geschiedenis van de twintigste eeuw had getoond  ‘wat er fout kan gaan als politici zich over Land en Volk druk maken’. Kellendonk:

‘Het is armoeiig om er dan maar helemaal niet meer over te willen nadenken. De luie suggestie dat er zoiets als een multiculturele samenleving zou kunnen bestaan is even gevaarlijk als een eng nationalisme. Alsof mensen niet voor een groot deel hun identiteit ontlenen aan de cultuur die hen omringt. Dat soort domheid, dat soort goedbedoelde achterlijkheid – daar maak ik me nu zorgen om. Een straat waar men op de ene hoek een katholieke kerk probeert te handhaven, op de andere een moskee en nog een hindoetempeltje ergens in het midden, is een straat waar binnen de kortste keren helemaal geen godsdienst en helemaal geen gemeenschap meer zullen zijn.’

Dat was tegen het zere been van velen,  maar zijn woorden klinken nog onverminderd actueel.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s