Meer ongeregistreerde asielzoekers naar Amsterdam: aanzuigende werking?

iom
Een officiële tekening van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) 
Daaronder: een parodie op de tekening van het IOM

 

Verontrustend nieuws uit Amsterdam. Het onvolprezen AT5 meldt:

Er komen steeds meer asielzoekers zonder papieren naar de stad. De nachtopvang voor ongedocumenteerden is echter vol en daarom moeten ze steeds vaker op straat slapen.

De gemeente spreekt van een flinke toeloop en zegt dat per dag ongeveer tien nieuwe gevallen zich melden. Hoe dat komt is nog niet precies duidelijk. ‘Sinds een paar weken merken we dat er meer mensen komen en ook in andere steden horen we het’, zegt Annette Kouwenhoven van hulporganisatie Amsterdam City Rights.

Deze illegale migranten zijn veelal jonge mensen. Ze kunnen in handen van mensenhandelaren vallen, en op straat slapen is niet goed voor henzelf, noch voor de stad.

‘Hoe komt die stijging?’ vraag je je dan af. Zou het te maken met het bericht van eind september dat er in Amsterdam 24 uurs-opvang voor uitgeprocedeerden komt? Ik weet het, de mensen die nu komen, zijn natuurlijk niet uitgeprocedeerd, maar een mogelijk-toekomstige 24-uurs-opvang in Nederland klinkt kennelijk aantrekkelijker dan doormodderen in Zuid-Europa.

Zo lijkt ook het verhaal van een illegale migrant te bevestigen:

‘Ik kwam aan in Italië’, vertelt een van hen, een man uit Eritrea. ‘Je moet je vingerafdrukken geven. Daarna heb ik met een hoop mensen gesproken, zij zeiden dat het leven in Italië slecht is. Veel mensen wonen er op straat of onder een brug. Toen ik dat hoorde ben ik uit Italië vertrokken.’

Hoe meer voorzieningen en geruchten over voorzieningen, hoe meer mensen deze kant op komen. Landen met een uitstekend sociaal vangnet trekken meer mensen, wat De Correspondent ook moge beweren: “Een aanzuigende werking is nooit aangetoond, maar kan niet worden uitgesloten”.

Sommige redeneringen zijn zo dom en ingewikkeld dat alleen een ‘intellectueel’ ze kan bedenken, denk ik dan.

Annette Kouwenhoven uit het AT5-artikel spreekt in een stuk op de site van Amsterdamcityrights, een organisatie die ongedocumenteerden helpt.: “Onze ervaring is dat veel mensen na jarenlang wachten en procederen uiteindelijk toch een verblijfsvergunning krijgen.”  En ik vind die situatie (want er moet dan ook woonruimte komen) niet uit te leggen aan Amsterdammers die jarenlang op een woning moeten wachten.

Terug naar de toename van illegalen nu. Hulporganisaties vragen Amsterdammers nu een bed beschikbaar te stellen voor een ongedocumenteerde. ‘Die kan een poosje bij je logeren’, zegt Kouwenhoven. Wel, dat geeft kansen aan de mensen die het goede voorhebben met alle asielzoekers en daarnaar stemmen, om nu eindelijk echt iets doen. En dat van de daken te schreeuwen. Of zouden ze dat weer aan Annabel Nanninga overlaten?

Deze illegalentoename valt in de categorie ‘voorspelbaar nieuws’. Hoe dan ook: er moet iets gebeuren. Amsterdam moet geen tweede Parijs of Londen worden. Nee, zover is het nog niet, maar moet je niet vroeg ingrijpen?

Je laat mensen toe tot je land of niet. Dit gedoe met lapmiddelen werkt gewoonweg niet!

 

3 reacties

  1. Een ongedocumenteerde, een statushouder en een asielzoeker zitten aan de bar. Zegt de ongedocumenteerde tegen de statushouder………………. (verder in te vullen bij #amsterdamnewhumor een organisatie die zich – met een minimum aan subsidie – inzet voor her herstel van de gulle lach in Mokum)

  2. Voorrang bij woningtoewijzing afschaffen. Gezinshereniging afschaffen. Statushouders een ‘buddy’ geven om ze wegwijs te maken in de Nederlandse samenleving. Ach..en zo kan ik nog wel even doorgaan

  3. Vanaf het moment dat Salvini de teugels aantrok, en grootscheepse uitzettingen aankondigde , was die vlucht naar het noorden te voorspellen. Sanctuary city Amsterdam heeft in illegalenkringen de belofte van gebraden duiven. En ja, na deze groep zullen er nog vele volgen tot , heel misschien, gezond verstand doorbreekt in die welmenende edoch gemankeerde geesten van ons stadsbestuur.
    Ik houd intussen niet mijn adem in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s