Lidewij Edelkoort

bol.jpg

Met enige verbijstering heb ik vandaag het Volkskrant-interview met trendforecaster Lidewij Edelkoort en kunstenaar Anthon Beeke (+) gelezen. Het stel spreekt liefdevol over elkaar. Edelkoort komt ook aan het woord  over haar vak – trends voorspellen-  en begint dan flink te raaskallen:

Waar ziet en voelt u dat aan? Lidewij: ‘Ik voel het al een paar jaar, en daar lijd ik ook onder. De zomer voor de verkiezing van Trump wist ik al dat hij het zou gaan worden, dat was voor mij duidelijk. Dus ik had een verschrikkelijke zomer, want ik zag het hele drama zich als een film voltrekken. Ik had niet verwacht dat al zo snel na de vorige ronde een nieuw fascisme zou opstaan.’

Ik las ergens dat u zei dat u ook Nine Eleven hebt zien aankomen. Lidewij: ‘Ja, in de lente van dat jaar voelde ik me verschrikkelijk. Ik dacht dat ik een midlifecrisis had. Ik was met een trendboek bezig, dat kwam vol agressieve teksten te staan, en een video die begon met het Amerikaanse volkslied dat aan flarden werd gepeeld door Jimmy Hendrix en eindigde met een rapversie van Give peace a chance. Ik was heel ongelukkig over die periode, maar ik ga dan wel door met zo’n boek, want ik geloof in mijn intuïtie. Toen ik de eerste toren zag instorten, was ik helemaal opgelucht: dit was het dus. Later was ik natuurlijk helemaal niet opgelucht, maar even was er bevestiging: het ligt niet aan mij. Dat je geestelijk direct in verbinding staat met Bin Laden, dat is natuurlijk wel heel vreemd.’

U bedoelt: het komt tot u. Lidewij: ‘Ja, ik lijd sindsdien meer en meer, omdat de tijd nu zo zwaar is. Voor de aanslag op Charlie Hebdo gebeurde het weer, ik zei tegen mijn mensen: ik ben zo ongerust. Als er echt iets heftigs aankomt, voel ik dat.’

Mensen doen wel eens lacherig over uw vak. Die zeggen: Lidewij Edelkoort, het orakel met haar glazen bol. Lidewij: ‘Het is in zekere zin ook waar wat die mensen zeggen, ik bén een orakel, want die intuïtie, die is niet van mij, daar kom ik steeds meer achter. Die intuïtie is universeel en ik ben alleen maar degene die hem opvangt en uitzendt. En dat instrument wordt steeds sterker, het is feilloos, het is bijna eng. Ik heb onlangs gewerkt met iemand uit de ­voedselindustrie en ik merkte dat ik opeens ook nieuwe smaken kan oproepen en voorspellen, heel gek. De smaak van kers, een beetje wrang, niet zo plezant, dat wordt een belangrijke smaak.

 

Verbijsterend. Vooral ook omdat ze niet vooraf mensen, instanties en regeringen waarschuwt als ze zo zeker weet dat er een aanslag staat te gebeuren. Dat deed ze niet. Ze wist het niet.

Iedereen kan alles achteraf perfect voorspellen, op basis van gevoel. En vooraf voorspellen komt neer op waarzeggerij/cold reading/Nostradamusje spelen.

Al eerder schreef ik over merkwaardige uitspraken van Edelkoort, ontdek ik net.

Er zijn bedrijven die Edelkoort inhuren. Zijn die wanhopig??

Een weerlegging van de claims van een waarzegger staat op de site van Skepsis. En zo gaat het immer als je grondig gaat onderzoeken.

Wilt u ook zelf leren waarzeggen? Het is niet moeilijk…

 

 

4 reacties

  1. Mooi hoor die gave, heb ik ook, bij plots veranderen van het weer, krijg dan jeuk aan m’n ballen.

  2. Ze zegt niet dat ze de aanslagen heeft voorspeld. De interviewer’s woorden zijn ‘…dat u Nine Eleven hebt zien aankomen.’ Lees haar antwoord nog eens goed: ze voelde dat er iets vreselijks aankwam. Toen het eenmaal gebeurd was, zegt ze letterlijk: ‘Dit was het dus’.

    • Dank!
      Je opmerking kan als een nuance gezien worden. Maar eh… dan blijft staan dat ze ACHTERAF gelijk claimt. Vind je dat niet heel heel makkelijk. Als ik geen zelfkritiek heb, zie ik ook altijd alles aankomen. Achteraf….
      ‘iets vreselijks’. Tja. Dan krijg je altijd gelijk, Geen 9.11, dan wel een oorlog in soedan of zo. Klopt ALTIJD, Karin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s