De Nederlander bestaat niet…

‘De Nederlander bestaat niet‘ zo zei prinses Máxima elf jaar geleden. De immigranten in dit filmpje zien wel degelijk gemeenschappelijkheden in de Nederlandse cultuur/mens.

De jongeman aan het begin van het filmpje, zegt iets zeer interessants: dat het een cultural shock voor hem was

‘How spontaneous Dutch people aren’t’.

Haha. Ze zijn heel positief over Nederlanders. Ik zou nog zo’n filmpje willen zien, maar dan met immigranten die Nederlands spreken! Dit lijkt me ook heel Nederlands: de grote ruimte die wij geven aan andere talen.

 

 

6 reacties

  1. Ja, te Nederlands. Ook een uiting van de Nederlandse cultuur. Altijd maar buigen en met je kont voorover gebogen staan zodat je vroeg of laat een trap kan krijgen. En natuurlijk met alle winden mee waaien, geen ja maar ook geen nee zeggen en snel ergens op terugkomen als de kritiek te groot wordt (en dat wordt ie al snel). De cultuur van de Nederlander laat zich het beste omschrijven als: ‘De Nederlander is iemand die nergens voor staat.’. Dus ja, het klopt wel dat er eigenlijk geen Nederlandse cultuur meer bestaat. Ik zou het nog wat sterker willen zeggen: Het is hier verboden om je te beroepen op de Nederlandse cultuur. Doe je dat wel dan word je immers weggezet als populistisch.

  2. Hier zit ook wel wat in: https://dekanttekening.nl/kunst-cultuur/storytelling-is-hip/

    ” ‘Nederland is goed in schrijven en moderne en abstracte kunst. Het zitten en aan elkaar verhalen vertellen, leeft hier nog niet zoals in andere landen. Verhalen vertellen wordt hier vaak gebruikt in een sociaal-maatschappelijke context om mensen iets te leren of kennis met iets te laten maken. Dat is heel anders dan in andere landen, waar storytelling wordt gebruikt om verhalen te vertellen over de cultuur, de geschiedenis en de tradities.’”

  3. Grenzen blijven veranderen. Wij denken wel eens dat Nederland zoals wij dat kennen al duizenden jaren bestaat maar dat is natuurlijk niet zo. Zo is dat ook met cultuur en tradities.

  4. De autochtone Nederlander volgt het internationale nieuws en probeert daarbij veel begrip op te brengen voor andersdenkenden. Zeg maar: is cultureel ruimdenkend. Maar dat gaat vervolgens wel ten koste van het eigen cultureel erfgoed. Dat wordt door velen – vooral in de grote steden – verwaarloosd.
    Neem Zwarte Piet. In een cultureel zelfbewuster land is het onbestaanbaar dat een regering, of zelfs een dictatuur, tegen de wil van 80+ procent van het volk ingaat zonder dat er gewelddadig protest ontstaat. Hier kan ik alleen maar hopen dat ‘we’ het verkwanselen van ons cultureel erfgoed niet langer pikken.

  5. Eigen gelijk bestaan er geen volkeren….. En zeker op de lange duur niet Meer. Het mixt veel namen wisselen als ze al niet verbasteren en vreemde talen moet je wel spreken om zaken te blijven doen… Je landje is zelf te klein. Oorzaak hoorzaak de gevolgen. Had Maxima vroeger met Willem geleefd was haar man koning Van Argentie geworden grooter land etc… De naam Willem de veroveraar etc… Er zijn vele oranje boven ergens in den vreemde voor zich zelf een koninklijk filiaal begonnen of Van de prins geen kwaad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s