TPO-literatuur-schrijfwedstrijd

roker

Lisette Blaak is de winnaar van de TPO-literatuur-wedstrijd met een dystopie over een totalitaire overheid. In haar verhaal –hier te lezen– beschrijft ze een samenleving waarin genderneutraliteit wordt opgelegd en waarin roken verboden is. Het is een aardig verhaal waarin ze wel veel uitlegt, maar dat moet kunnen, niet?

Echter bij mij rinkelen wat alarmbellen:

  • dat Lisette Blaak op internet amper is terug te vinden…
  • dat hetzelfde gegeven al is uitgewerkt in het verhaal De laatste roker (1991) van Willem Frederik Hermans. Het verhaal is terug te vinden in de gelijknamige bundel.

De overeenkomsten met het verhaal van Hermans zijn opvallend. De thema’s – de bijna totalitaire bemoeizucht van de overheid- zijn hetzelfde. Bij Hermans is het toch allemaal veel cynischer… Zijn verhaal is langer en graaft ook dieper.

Hermans-kenner Koen Vermeiren vergeleek de verhalen en meldt:

Het slot is ook anders. Het hoofdpersonage in het verhaal van Hermans pleegt een soort zelfmoord uit verzet tegen de dictatoriale maatschappij waarin hij leeft. Hij láát zich verdrinken, en dat is dan weer wat kafkaïaans (Het proces). Gelijkend is het rookverbod en de agressieve manier waarop dat wordt afgedwongen. De zwarthandelsscènes zijn ook herkenbaar. Hermans werkte het wel beter uit.

Blaak, die (toevallig?) dezelfde achternaam heeft als TPO-auteur/anti-feministe Charlotte Blaak, kent haar klassieken.

In elk geval één klassieker. Lisette Blaak had het verhaal best mogen opdragen aan Hermans, of was ze bang van plagiaat beschuldigd te worden? Maar het is geen plagiaat! De jury, tot slot, had deze opvallende overeenkomsten tussen Blaak en Hermans best mogen opmerken…

Ik ben benieuwd wat wij verder nog van Lisette Blaak of degene die achter die naam zit, gaan horen.

 

 

 

Eén reactie

  1. […] De Noordpool is gesmolten, onder meer door allerlei reizen die iedereen maakt naar diezelfde Noordpool. Heterofilms mogen niet meer bijvoorbeeld, elke film heeft een holebi-thema: veel beter voor de mens natuurlijk. Volwassenen lezen kinderboeken – wel zo makkelijk natuurlijk. Engels is hier de officiële voertaal – een bekend thema dystopieën. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s