NK schaken 2018 (II). Tiviakov, Van den Doel, L’Ami en: wat is succes?

 

haring.jpg

“Ik heb geen eten verdiend vanavond”.

Zo luidt de reactie van Loek van Wely als er een ober met hapje langskomt. Hij zegt het met een glimlach… en neemt wat te eten. Eerder die dag heeft hij tijdens de vierde ronde van Deloitte NK verloren van Koen Leenhouts.  Van Wely zal zijn titel kwijt zijn; hij heeft nu 2,5 punten achterstand op koploper Sergey Tiviakov.

Ik ben benieuwd hoe hoogleraar filosofie Bas Haring, auteur van Voor een echt succesvol leven, tegen een dergelijke uitspraak aan zou aankijken. En tegen het hele concept van een NK. Haring heeft een vrij ongewone visie op sport:

“Als kind liep ik eens in een estafetteteam van school met negen andere kinderen. Al rennend bedacht ik me dat winst voor mijn team tien blije medaillewinnaars op zou leveren. Maar de winst van de tegenstander zou exact hetzelfde resultaat hebben: tien blije medaillewinnaars. Er was één verschil: als de tegenstander zou winnen, hoefde ik me niet de longen uit mijn lijf te rennen. Die simpele rekensom liet me niet meer los. Ik ging steeds langzamer lopen en kachelde uiteindelijk als laatste over de finish. Weg succes.”

Een prachtige en sympathieke relativering. Maar kon Haring wel winnen, vraag je je dan toch af. De filosoof stelt in zijn boek dat wij mensen te veel opkijken naar winnaars en ‘succesvolle’ mensen. Hij zou bij wijze van spreken veel aandacht in de media willen zien over de nummer zeventien van de bridgedrive in een kleindorpje. Haring: “Er is niets mis met de enkeling die het wél lukt om gelukkig te zijn zonder te streven naar succes. En eerlijk? Eigenlijk zou ik die enkeling wel willen zijn.”

 

Drie kanshebbers

Het is maar goed dat de deelnemers aan het NK niet te veel zo denken. Er wordt stevig gevochten om elk punt. Tiviakov (3,5), Van den Doel (3) en L’Ami (2,5); tussen hen zal het gaan.

Een (groot?) deel van het publiek wil vooralsnog graag een succesvolle held. Zo vertrouwde een toeschouwer me toe: “Een weinig aansprekend deelnemersveld. Tuurlijk hoop ik dat Loekie weer wint , maar ik vrees dat zo’n Tiviakov Nederlands kampioen gaat worden. En daar zit niemand op te wachten denk ik … weinig uitstraling”. Een andere toeschouwer gunde Tiviakov juist de titel “enorm”.

Gelukkig wordt een NK-titel verdiend en niet gegund… Van Wely voerde in elk geval het hoogste woord bij de analyse na afloop tegen Leenhouts. Maar hij besefte wel dat hij zijn geliefde titel kwijt is.

wijn.jpg

 

Van den Doel keerde huiswaarts, het betreffende boek van Haring in zijn rugzak. (Ik gaf het hem cadeau, met de mededeling “Misschien moet je het niet tijdens het toernooi lezen. Het relativeert wel heel erg veel. Erik: “Misschien moet ik het juist nu lezen..”) Sergey Tiviakov was na afloop op de borrel van hoofdsponsor Deloitte te vinden. Hij dronk tevreden een glas witte wijn en dacht mogelijk niet aan winnen of verliezen. Jan Smeets vertelde iets over zijn eigen bedrijf – Seventh Rank- en leek het leven van vooral schaken niet te missen.

En een blije Koen Leenhouts: “Ik wilde toch wel een partij winnen. Dat is nu gelukt.”

De NK’s Algemeen en het NK vrouwen worden gehouden in de Tolhuistuin in Amsterdam. De rondes starten om 14.30, de laatste ronde op zondag om 12 uur.

 

 

4 reacties

  1. Loek kwam nog goed weg. Als Leenhouts Ta8!! had gespeeld, was de partij in alle combinatierubrieken verschenen.

  2. Zeker. Trouwens, ik heb aan elke willekeurige damespartij genoeg om een hele combinatierubriek te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s