Spelen met taal – taal’spelen

 

kwispelen.jpg

Schaakgrootmeester Yge Visser heeft weer filmpjes opgenomen. Deze bijvoorbeeld met betrekking tot het ‘Nederlandse’ woord ‘tisch’:

 

Zijn onnavolgbare stijl doet me denken aan Willem Hietbrink, de auteur van het boek Kwispelen met taal. Een boek waarin Hietbrink alias Willem de Duizenddichter ‘bewees’ dat alle talen uit het Nederlands stammen. Sigaret/cigaret bijvoorbeeld komt van het Nederlandse ‘zuig het eruit’. De Franse Galibier komt van het Nederlandse ‘ kaleberg’. Het Engelse ‘thriller’ is afgeleid van ‘te-ril-er’ (je gaat ervan rillen).

U raadt het al, ook bijvoorbeeld Russisch en Portugees zijn afgeleid van het Nederlands.

Ik sla het boek graag open als ik wil lachen….

De duizenddichter in actie bij André van Duin:

 

Iiemand die ooit met Hietbrink in debat ging, meldde me dat de dichter erkende dat-ie de boel bewust voor de gek hield. Dat hij expres raar deed…

7 comments

 1. Ha, mooie analogie deze … of-ie nu klopt of niet… doet er niet toe… je moet er maar opkomen!
  En, André van Duin op zijn aller- allerbest! Deze kende ik nog niet (wel die absurde café-sketch van laatst, ook briljant), jammer dat hij zich te weinig op die manier heeft laten kennen. Dus erg bedankt Renzo!

  • ha dank je! Ach zoals altijd met vergelijkingen: hij klopt nooit 100 procent. Geen enkele vgl klopt 100 procent. Maar deze wel redelijk. De taalobsessie. Maar er blijven verschillen. Inderdaad: Van Duin: super.

 2. Ja dat was langgeleden. Maar waarom ben je nog nooit in mijn oerspraak museum geweest ? Via emoele@hotmail.com afspraak maken … In August wordt 75 jaar maar weinig animo om het te vieren. Erkenning is er. Wel maar niet van de bestaande on veranderlijke gevestigde wanorde.
  Tisch=te Essen eten. Kom te Es’.

 3. Tabele=te hap alle…. Kebap = ik heb hap… Appetit = happe tijd… Wrap = weer hap…. Raap er hap… Rapen er happen… Haagse hopjes hapjes …
  Magreb = magere hap landen vanwege woeste steen . Een hele hoop Hap hap hoop en liefde hap en liefde anders werkt niets…

 4. Propaganda propergaande…. Zelf zgn netjes terwijl andere beschuldigen van gemeen slecht.
  Joden jatten. Idioot idee van joden. Heebreeuw hebberen wij.
  Smous smiezen en smoezen.
  Bijbel babbel. Talmoed ’t al moed.
  Koran keuren. Thora te hoor ra. Is ra al het zonnetje schijnt je Geld verdwijnt. Zion Van tsjien is leeg trekken. 9/11. En nie heb is ach en nep is. Achenebbis. Unsere kampf. Jutland jat land. Jiddisch jood diets.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s