Niks te verbergen? A.s woensdag referendum sleepwetgeving

boekpresentatie2

 

Heerlijk filmpje:

Zo leuk aan het filmpje: je ziet dat de zinsnede ‘ik heb niets te verbergen’  een holle frase is geworden.

Eenzelfde frase als: ‘Ik heb niks tegen homo’s/moslims/islamitische scholen enz’. Maar als je het dan concreet maakt, bijvoorbeeld door te vragen: ‘ Zou je je zoon op een islamitische school doen?’ , dan heeft men opeens wel wat tegen islamitische scholen.

Aanstaande woensdag, tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen, kunt u ook stemmen voor of  tegen de sleepwet. De wet die een uitbreiding van bevoegdheden van inlichtingendiensten inhoudt, die kunnen dan makkelijker meer informatie verzamelen.

In Het Parool las ik een aardig stuk met voors en tegens (wel wat meer voors was mijn indruk) over deze wet.

Victor Onrust schreef een stukje tegen de sleepwet, waarin zijn voornaamste argument is dat er andere gevaren zijn op internet. En ook dit is een tot nadenken stemmend artikel van hem.

En op Geenstijl schreef Bart Nijman een algemeen stuk over het raadgevend referendum – zoals het er nu naar uitziet, is het sleepwetreferendum het laatste dat in Nederland gehouden wordt. Nijman is erg teleurgesteld:

“Vanaf de dag dat we met GeenPeil begonnen aan het initiatief voor het Oekraïnereferendum, heb ik geweten wat de uitslag zou worden (‘nee’), maar ook dat die genegeerd zou worden. (…) Onderweg, tussen juli 2015 en vandaag, heb ik wel ontzettend veel bijgeleerd. De absolute afkeer die ons initiatief wekte bij “hogeropgeleiden”, met name D’66-achtigen, heeft me bijvoorbeeld oprecht verbaasd. De haat tegen ons van de Marcel Canoys en de Rob de Wijks, om er maar lukraak een paar te noemen, was bijna fysiek te proeven. (…) Vooral de negatieve en rancuneuze rollen van NRC, NOS/NTR en Trouw zijn me bijgebleven. GeenStijl is fout, EU is goed, gewone mensen zijn enge onderbuikers, ergo: democratisch referendum = kwaadaardig populisme. De Orwelliaanse omkeringen die we onder ogen kregen waren ontelbaar.

Tezamen waren veel van die opponenten vooral als de dood voor het doorbreken van de heilige status quo in polderland, bang voor hun Brusselse droom, of geketend aan hun eigen afhankelijkheid van de staatsruif.”

 

Zelf stem ik tegen.

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s