Immigratie en dergelijke: een site over demografie

 

sweet-living-rieten-mand-groot-vierkant-xxxl-67x67.jpg

In immigratiedebatten valt mij al jarenlang één ding steeds weer op:

Mensen, die voorstander zijn van het niet ongeremd opnemen van asielzoekers/vluchtelingen;

en die daartoe bijvoorbeeld het VN-vluchtelingen verdrag willen opzeggen, die de wens uitspreken dat grenzen gecontroleerd worden en die terug willen naar nationale soevereiniteit van een land…

Deze mensen worden nogal eens als ‘racistisch’ of ‘xenofoob’ weggezet.

Gewoon, omdat het makkelijk is.

Of, omdat sommigen echt menen dat wie grenzen wil, een racist is.

Of, zogenaamd genuanceerder, worden de grenzenwensers gelabeld als ‘angstig voor immigranten‘. De grenzenstellers worden dan ook direct in het Wilders-kamp ingedeeld, Wilders die bij gelegenheid zei: ‘Grenzen dicht’.

Zo kun je mensen indelen.. Het is niet terecht.

Bedenk dat we hier een verzorgingsstaat hebben. Als gevolg daarvan kunnen we niet zonder voorbehoud mensen binnenlaten. Er is een grens aan betaalbaarheid en aan capaciteit.

Dit bijzondere simpele feit betekent dat er mensen aan de grens geweigerd zullen moeten worden. Armoede is geen geldige reden om te mogen blijven, want wij behoren tot de 1% rijkste mensen op aarde. Als de resterende 99% economische motieven mag hanteren als reden om naar Nederland te komen, wordt het hier snel heel vol. Zelfbehoud is dus niet hetzelfde als buitenlanderhaat.

Voor wie eens verder wil kijken dan het snelle oordeel is er een site: Demografie, economie, immigratie. De site is van antropoloog/wiskundige Jan van de Beek. Hij geeft informatie over wat de immigratie kosten van kabinet Rutte-II (2012-2017) zijn. Cijfers waarbij je je dan, als je naar de daden en kosten kijkt, afvraagt waarom Rutte zo’n PVV-light-imago heeft.

Maar hebben we die asielzoekers niet nodig tegen de vergrijzing? Van dat argument maakt Van de Beek gehakt. Asielzoekers kosten simpelweg geld.

Hebben we dan niet een morele plicht mensen op te nemen? Dat is een andere discussie, maar ook dan lopen we nog tegen de grenzen van ons kleine landje, en onze samenleving aan.

Bij een open discussie over dit thema behoren ook cijfers over kosten.

 

4 reacties

  1. Als ik mensen hoor zeggen dat iedereen welkom moet zijn, laten jullie thuis de deuren ook dag en nacht open staan? Zodat dak- en thuislozen zo naar binnen kunnen en meteen recht hebben op alle voorzieningen die het huis heeft?
    Zo niet, hou dan je grote mond en ga eens nadenken hoe de wereld in echt elkaar zit!

  2. We hebben zeker niet de morele plicht om vluchtelingen op te nemen. Opvang in de regio is beter. Wij grenzen aan geen enkel oorlogsgebied, dus alle vergelijkingen met gevluchte joden uit nazi-Duitsland gaan alleen al om die reden mank. De vluchtelingen uit Syrië die naar de EU trokken, hadden allemaal in Turkije moeten blijven.
    (Ten eerste) Voor het geld dat we nu kwijt zijn aan immigratie, hadden we er dan 2 of 3 keer zoveel kunnen helpen. (Of misschien wel 10 keer zo veel, ik weet het niet.)
    (Ten tweede) We kunnen nooit alle 12-miljoen Syrische vluchtelingen opnemen. We hebben er in de EU zo’n 1-miljoen opgenomen. Het is erg oneerlijk tegenover die andere vluchtelingen om een beperkte groep een leven binnen de EU aan te bieden.

  3. Ben het deels met u eens. Ik denk echter dat het feit dat het geld kost, immigranten, niet de echte problematiek aanduidt. Immers, stel dat belgië in oorlog zou komen en we krijgen een miljoe Belgen over de grens, OK dan zal er ook gemord worden, maar dan proberen we toch zo geod en kwaad asl mogelijk onze Zuideburen te verwelkomen. Waarom dat verschil? Omdat de Belgen kwa cultuur, religie, werk ethos e.d. dicht bij ons staan en ze letterlijk van dichtbij komen. Waar we met d eimmigranten waarmee we te maken hebben moeite mee hebben is juistd at ze zo verschillend zijnm, dat ze van veraf komen, en… denk ik heel belangrijk,. dat ze nooit meer weg gaan. Die Belgen keren gewoon terug naar België zodra het kan, net zoals vluchtelingen en migranten die in d eregio opgevangen worden terug zullen keren naar hun oorsprokelijke woonplaatsen zodra dat mogelijk is. Maar nederland en Europa is te fijn, te luxe en te gemakkelijk om te leven en dat geef je niet op. Dat kunnen we ook niemand kwalijk nemen , maar het vergroot in Europa wel d eweerstand tegen het verwelkomen van vluchtelingen en migranten.Ik heb zelf een policy brief geschreven die hier een oplossinge voor biedt. De kern ervan is dat we mensen in arme ladnen een cash t5rnasfer gaan geven van 10 euro per volwassene per maand op voorwaarde dat de landen die hieraan meedoen illegale migranten uit eigen en omringende landen terugaccepteren. Dat zal, net als met de Turkije deal de stroom migranten snel doen afnemen, maar nu profiteert de lokale bevolking ervan en is blackmailing, zoals Turkije probeert niet mogelijk, omdat als een land moeilijk doet de deal gewoon gesloten wordt met een land ernaast. Deze policy brief is goed ontvangen in brede kringen van ontwikkelingsdeskundigen. helaas doet de politiek er niets mee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s