Silicon Valley…

mapUSA.jpg

 

Mooi stukje van Syp Wynia over selectieve bewondering van de USA. Waarbij ik trouwens wel opmerken dat het op zichzelf niet slecht is het ene van het land goed te vinden en een ander iets slecht. Maar Wynia bedoelt: kritiekloze, makkelijke bewondering voor het ene, en het andere onmiddellijk, zonder argumentatie, afwijzen.

Een fraai citaat, Wynia op zijn best:

(…) de idolatrie jegens hippe miljardairs uit het Californische Silicon Valley, die hun materiële doelen handig weten te verpakken in het dragen van t-shirts en het verkondigen van duurzaam, divers en biologisch (sustainable, diverse, organic).

De blinde bewondering vanuit Nederland voor alles wat in Silicon Valley wordt uitgebroed, beperkt zich bepaald niet tot progressief Nederland. Iedere maand vliegt er wel een Nederlandse bewindspersoon bij wijze van pelgrimsreis naar Silicon Valley, om daar steevast alle miljardenbedrijven af te gaan (die het met hun Nederlandse gesprekspartners graag over belastingvoordelen hebben). Dat is het soort kapitalisme dat in Nederland aanslaat, al zijn Apple, Amazon, Alphabet (Google), Facebook en Microsoft ondertussen gewoon The Big Five, samen 3000 miljard dollar waard. Als ze niet zo succesvol hip en duurzaam zouden doen, zouden de Californische miljardairs gewoon als veelvraten en monopolisten te boek staan.

 

Advertenties

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s