Formatie & Geld & de vraag: is er economische groei??

tellen
Deze onlangs WEER geklapte kabinetsformatie kent grote problemen die weinig naar buiten komen. Het gaat over meer dan alleen verschillen op het gebied van klimaat, migratie en voltooid leven. Ik denk dat economie en tegenvallers een enorme rol spelen, maar door horen we niets over.
Media zijn vooral druk met tonen dat Pietje niet met Jantje wil spelen, maar Jantje wel met Pietje en oeverloos gezeur over het motorblok en wie links en wie rechts is. Ook deze dagen weer.
Als de scenarioschrijvers van Goede Tijden Slechte Tijden geen inspiratie hebben, hoeven ze maar even naar een Journaal of Nieuwsuur te kijken, of een willekeurige krant open te slaan.

We worden doodgegooid met citaatjes (“We doen het zonder de PVV”, “De sfeer is goed tussen de onderhandelaars, dank u”, “D66 is te radicaal”) en vooral heel veel gespeculeer. Toegegeven: we zien een paar goede reconstructies achteraf, maar die gingen vooral over de partijtjes en de poppetjes.

Dat verwijt ik de media: dat ze tot nu toe wel erg weinig inhoudelijk onderzoek doen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek bijvoorbeeld meldt een economische groei voor 2017 van rond de 2% en een steeds afnemende werkloosheid. Werkelijk alle media melden dit en brengen juichverhalen.

De werkelijkheid is anders. In de praktijk loopt de economie niet, zijn er (grote) ontslagen, zoals onlangs bij Blokker… zijn de meeste nieuwe banen zijn zogeheten bullshitjobs: flexbanen met weinig uren zonder al te veel perspectief, waar men na twee jaar weer mag ophoepelen. Ook zijn er steeds meer banen van rond de 12 uur per week – heeft iemand een idee hoe je daarvan rond kunt komen?

Dan de werkloosheid. Ja, sinds 1 januari 2015 bestempelt het CBS iedereen met een baan van minimaal 1 uur per week als ‘werkend’. Voorheen was dat 12 uur per week, en zo daalt de werkloosheid wel, en op deze manier zijn er ook meer banen. Het is een befaamde truc: de werkloosheid verminderen door de definitie aan te passen. Ook de kabinetten Lubbers en Kok waren er goed in.

En de hoge economische groei? De staatsschulden zijn toegenomen sinds 2008, hoe een economie dan kan groeien is mij een raadsel. En HOE wordt gegroeid? Wel, een strenge winter betekent een hogere groei doordat er meer aardgas verbruikt wordt! Dit voorbeeld geeft al aan hoe krankzinnig onze groeidefinities zijn. Daarbij komt nog dat een hogere papieren groei totaal niet betekent dat we het allemaal beter krijgen. Dat is al zo sinds de jaren negentig, de jaren waarin de groei hoog was, maar ten koste ging van menig inkomen. De gemiddelde loonslaaf en uitkeringsgerechtigde gaat er al jaren op achteruit, zo wijzen NIBUD-cijfers uit.

Dit alles – en dan ook nog de onderwerpen migratie, voltooid leven, en klimaat- maakt het lastig formeren.

Het is een zootje, want ik kan geen andere reden bedenken om zo te rommelen. En het wordt allemaal nog erger. We blijven geloven in opgepoetste cijfers. Op papier gaat het eeuwig geweldig met Nederland.

21-orgie-romaine-d-tail-1

 

Media kunnen niet alles, maar wat ze wel kunnen is stoppen met wachten voor deuren en quotes halen bij de patatbalie in de tweede kamer. Als ik ‘wie het met wie doet’ wil zien, kijk ik wel naar een soap of een orgie op pornhub.com.

Besef dat journalist Bas Haan, die de Teeven-affaire (bonnetjes!) bovenhaalde, geen tweedekamerpas bezat. En verder: dopingaffaires worden doorgaans niet door de wedstrijdverslaggevers aangekaart! Die zitten te dicht op de sporters.

Het is een idee om niet meer het CBS automatisch te geloven, en dan drie kanttekeningen te geven, maar met eigen cijfers te komen. Dat kost heel veel tijd. Het is bijvoorbeeld ook een idee om voortaan sportjournalisten op de politiek te zetten en andersom. Het zal allemaal minder voorspelbare resultaten opleveren en resultaten waar wij lezers meer aan hebben.

PS Met de veelgeroemde blogs als alternatieve media hoeft u in dit geval ook niet te dwepen – zij weten ook niet hoe de economie en de formatie exact in elkaar steken. Ik wil echt onderzoek – maar hoe dát er dan uit ziet?

Advertenties

1 Comment

  1. En, aanvullend, maak je borst maar nat. Ik zag zojuist onze Koning tegen de Italiaanse President zeggen dat Italië er helemaal bijhoort. Bij Europa, bij de EU. Met die opmerking gaf hij zomaar miljarden NL Euri’s weg. Italië is technisch failliet en het bankwezen is zwak. De welvaart die je daar ziet is volslagen nep. In stand gehouden door het beleid van de ECB. Lage rente en geld printen dmv het opkopen van obligaties, houdt Italië nu drijvend. Betaald door de NL spaarder. Als Italië het echte rentepercentage op tafel zou moeten leggen, horend bij hun risico, dan is het niet alleen technisch, maar ook daadwerkelijk failliet. Op dat moment komt NL wederom aan de beurt. Er zullen miljarden naar Italië toe moeten, zoals nu Griekenland ontvangt. Maar, om de schaal aan te geven: Griekenland is het Schiermonnikoog van de Euro-zone en Italië het Noord-Brabant. De toren van Pisa is een flauwe indicatie hoe scheefgetrokken die Euro-zone er op dat moment bij zal staan; hangen beter gezegd. Het land Argentinië betaalt vandaag 7,9% voor geld wat ze op de internationale kapitaalmarkt lenen. Zo’n percentage hoort ook bij het huidige Italië! En, vroeg of laat, zal zich dat Italiaanse scenario ontrollen. Het gevolg zal onvoorspelbare instabiliteit zijn. Niet alleen in Italië, maar ook elders in de Euro-zone. Banken zullen omvallen en er komen lijken uit de kast, waar nu nog niemand rekening mee houdt. Italianen zullen geen migranten meer welkom heten. Nee, ze worden zelf migrant. De Euro zal omvallen en goud zal sky high gaan. De Britten met hun Brexit zullen benijd worden. Oorlog in de klassieke zin zal er niet komen. Daar zijn de Europese volken te oud, te grijs voor. Wel zie ik het samenvallen met een enorme instroom van migranten uit het Midden-Oosten en Afrika. De bevolkingsgroei in deze regio’s is wat je noemt ‘revolutionair’. Voor deze migranten blijft Europa – zelfs een instabiel Europa – aantrekkelijk. Kortom: politieke en sociale instabiliteit, economische onzekerheid en toename van geweld in de vorm van een nieuw type burgeroorlog. En een herverkaveling van het Avondland, zoals we dat nu kennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s