Is Nederland seksistisch? Is geweld hier seksegerelateerd?

bijl.jpg

‘Geweld is niet gebonden aan religie, nationaliteit of sociale klasse, maar het is wel gendergerelateerd’, zo besluit Joke Brasser haar ingezonden brief (Volkskrant, 10 juni jl.) over de vermoorde meisjes Romy en Savannah. Ze stelt dat Nederland ‘in wezen seksistisch is’, en wel in het nadeel van vrouwen.

Inderdaad komt geweld in alle kringen voor – al vraag ik me af of Brasser liever in Egypte (waar 99% van de vrouwen meldt seksueel geïntimideerd te zijn) of in Nederland woont. Er zijn wel degelijk religies en nationaliteiten waarin geweld gewoner is, Brasser kan de blijf-van-mijn-lijf-tehuizen bezoeken, vol met afgeranselde moslimvrouwen. En eerwraak komt in bepaalde gemeenschappen wel voor, en in andere niet. Noemt u ze maar op…

Ook verder is haar opinie erg beperkt. Bij de mensen die zich melden bij Slachtofferhulp Nederland bijvoorbeeld is bijna 20% van de vrouwen als minderjarige slachtoffer geweest van incest of ontucht. Van de mannen was ruim 36% als minderjarige slachtoffer van ontucht.

Adviesbureau Movisie meldt dat van alle slachtoffers van huiselijk geweld 60% vrouw en 40% man is. En mannen zijn weer veel vaker slachtoffer van openbaar geweld dan vrouwen. “Je slaat een vrouw niet”, is hier (nog wel) een heersende code, al begrijp ik dat vrouwelijke slachtoffers daar niet veel van gemerkt hebben. Maar we hebben het hier over het totaalplaatje. De briefschrijfster stelt de man puur en alleen als dader voor.

masculiniteit-vs-femininiteit.jpg

Verder is Nederland een van de meeste feminiene landen ter wereld, zo feminien dat vrouwen hier graag klagen over het gebrek aan mannelijkheid. Politiek correcte frasen werken nu eenmaal meestal niet in bed: de gelijkheid waar men overdag voor strijdt, is ’s nachts niet opwindend.

Inderdaad kan Nederland seksistisch zijn. En vrouw zijn is lastig, ik weet het. Maar Nederland is ook zeer seksistisch in het nadeel van mannen. Ook mannen worden geobjectiveerd (status, uiterlijk) en mannen worden zeer eenzijdig als daders weggezet. Mannen én vrouwen poetsen veel te gemakkelijk de man als slachtoffer weg.

Eenzijdige framing over mannen, daar zou – en  ik heb hier nog lang niet alles uiteengezet – een goede discussie ook over moeten gaan.

[Bovenstaande ingezonden brief stuurde ik naar de opiniepagina van de Volkskrant. Ze hadden geen ruimte. Dus komt-ie hier.]

4 comments

  1. Ach, heel soms hebben ze wel ruimte. Het moet hen gewoon goed uitkomen. Officieel heet het dat het stuk in elk geval coherent moet zijn. In de praktijk beoordelen zij dat, dus niet de schrijver. Verder vermoed ik dat ze niet zozeer uit zijn op de juiste mening, maar op een controversiële mening, een mening die anderen uitlokt. Tenslotte zullen ze nooit brieven plaatsen die henzelf in een negatief daglicht stellen, al kan de vorm wel iets uitmaken. Daarmee bedoel ik dat je altijd respect moet betonen, ook al ging de krant zwaar over de schreef. Voor bovenstaand stuk geldt dat ze het vast te lang vonden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s