Tom Dumoulin; oppassen!

 

images.jpg

In een verder weinig schokkende beschouwing op cyclingnews waarin wat zinloos gespeculeerd wordt over kansen op Giro-winst, lezen we ook een leerzame opmerking. Aike Visbeek, ploegleider van Dumoulin, beweert er:

“I think we can expect some crazy things in the last two days. When I see Nibali on the front there are always motorbikes near him. This is the only race he wants to win, the course is tailor-made for him and he has thousands of people cheering for him. I think we have to stay cool and stay close to guys like those.”

Onmiddellijk moest ik denken aan de vele trucs die de Giro-organisatie in 1984 uithaalde om de Italiaan Francesco Moser te laten winnen van Laurent Fignon. Dat ging ver, zo gaf een helicopter Moser meewind in de afsluitende tijdrit…

Sowieso bemoeien organisaties zich vaak op het genante af met de eindwinst – denk aan al die Tours die Miguel Indurain won door in de eerste superlange tijdrit zijn tegenstanders op een hoop te rijden. Maar het jaar erop tekende de Tour-organisatie weer gewoon een parcours uit waarop Indurain kon uitblinken – moest de Spaanse markt soms bewerkt worden?

De Tour de France van 2012 telde veel individuele tijdritkilometers en was op maat gemaakt voor Bradley Wiggins. Voor het eerst een Engelsman op de erelijst kwam de organisatie erg goed uit.

Nu vallen deze gevallen nog onder het uitstippelen van parcoursen – een recht dat een organisatie natuurlijk bezit. Maar organisaties grepen veel vaker rechtstreeks in het wedstrijdverloop in. Vorig jaar bijvoorbeeld smeet de Tour-organisatie met tijdvergoedingen voor bepaalde, achterop geraakte renners. Het was in het nadeel van de Nederlander Mollema…. In de Tour van 1968 reed de onbekende Belg Poppe ver vooruit en ruim virtueel in de gele trui  (bijna had Jan Janssen deze Tour niet gewonnen!) Organisatoren Lévitan en Goddet wilden niet dat de onbekende André Poppe hun Tour ging winnen. Goddet liet zich tot voor het peloton rijden en spoorde druk gebarend het slapende peloton aan de achtervolging in te zetten. Levitan kwam bij de kopgroep en bood Poppe’s medevluchters mooie contracten aan in de na-tour criteriums indien ze niet meer zouden meerijden.

Het werkte.

Nederlanders denken veel te vaak dat de beste moet winnen. Dat degene die het mooiste het spel speelt, recht heeft op de winst. Dat is lief, heel lief.

In veel andere landen is men harder, zo is mijn indruk. En realistischer. Laten we de motoren – die een koers kunnen beslissen – en de fans deze dagen in de gaten houden, niet rekenen op veel clementie en rechtvaardigheidsgevoel van de organisatie, want dat is niet realistisch. Laten we in elk geval rekening houden met vals spel.

Ook Visbeek doet dat. Verstandig van hem – dan kan het altijd nog meevallen. Hij doet er goed aan te investeren in goede relaties met de organisatie.

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s