Felle uitspraken van Tom Dumoulin over concurrenten

fuller-house-exposing-high-end-poker-cheating-devicesRoze-trui-drager Dumoulin vindt naaste concurrenten Nairo Quintana en Vicenzo Nibali laf rijden. Ook zei hij dat hij hoopte dat ze hun podiumplek gingen verliezen door hun rijden. Nibali was not amused. In een interview dat ik net bij het programma De week van Rood …  (interview in de laatste minuten) zag, meldde de Italiaan ook nog dat hij en Quintana niet van plan waren Dumoulin zomaar naar de finish te brengen. Dumoulin moet het bewijzen… ‘en hij is sterk, bravo’, zo sloot de Italiaan sarcastisch af. En net lees ik op cyclingnews dat Nibali ‘getergd’  is: Dumoulin mag pas iets zeggen als hij in de roze trui Milaan haalt.

Onzin natuurlijk, je mag wel degelijk eerder ‘iets’ zeggen.

Een beetje teleurstelling is er in de Nederlandse media en ik denk ook in Nederland over het pact tussen Quintana en Nibali. En veel teleurstelling dat de andere Nederlandse klimmers, Bauke Mollema en Steven Kruijswijk, elkaar niet helpen. “We” hebben na zoveel jaar droog te hebben gestaan toch wel eens recht recht om een grote ronde te winnen, nietwaar, is de onderliggende boodschap.

Nou nee. Het kan nog 100 jaar duren voordat een Nederlander een grote ronde wint. Een rondewinnaar moet mentaal sterk zijn en tegen psychologische spelletjes en – terreur kunnen. Jan Janssen, ooit in een interview: ” Als de druk te hoog wordt, zakken veel renners door het ijs.” Welaan, die test heeft Dumoulin vandaag met vlag en wimpel doorstaan. Of zijn uitspraken van vandaag over zijn naaste concurrenten verstandig waren, zullen we nog zien. Je zou ze als onprofessioneel kunnen zien, waarom kan-ie zijn mond niet houden? Aan de andere kant kun je ook zeggen: Dumoulin laat niet met zich spotten, en laat zien dat hij ook verbaal sterk is. Bernard Hinault en Laurent Fignon bijvoorbeeld deden dat ook. Op het net aangehaalde stuk op cyclingnews werd Dumoulins reactie op Nibali al vergeleken met die van Hinault.

Kwaadheid kan uitstekend werken in de sport.

Duidelijk is dat de naaste tegenstanders bang voor Dumoulin zijn en gingen pokeren. Dit soort nervositeit en felle uitspraken horen erbij.

Nog een paar spannende dagen.

2 Comments

 1. er zijn voor Tom Dumoulin maar twee alternatieve houdingen mogelijk:
  a: stoicijns zelf het gat dicht rijden
  b: stoicijns rustig blijven doorfietsen zonder klacht naar Nibali en Quintano

  mogelijkheid a) willen Nibali en Quintana natuurlijk graag.

  mogelijkheid b) heeft voor Tom het nadeel dat ie wat dom over komt. Dat wil hij voorkomen en daarin heeft hij groot gelijk.

  Je kunt de kwestie ook nog heel anders benaderen: Nibali en Quintana rijden achteraf, pas vandaag hard door na het ongemak van Tom in de berm eergisteren. Immers, zouden vandaag Nibali en Quintana ook hebben gepast als Tom twee minuten verder op hen voorlag?

  Ik heb een vraag gesteld aan de nederlandse wielerliefhebbers: waren we vorig jaar euforisch over Kruijswijk die een loser blijkt te zijn? Zie mijn blog, hieboven.

 2. Aan de ene kant maakt Dumoulin zijn belagers veel te belangrijk. Aan de andere kant gaan topsporters hun tegenstanders na verloop van tijd haten. Denk maar aan matches om het WK schaken.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s