Boudewijn van Houten, 78 jaar

fout

 

Vandaag, 77 jaar na de Duitse inval in Nederland, wordt Boudewijn van Houten 78. In een overzichtswerk, Spectrum Nederlandstalige auteurs ui 1985, staat bij het lemma Van Houten dat deze  ‘zich afzet tegen maatschappelijke normen’ en doorslaat naar ‘ extreem rechts’. En ook op de DBNL staat een kort stukje over deze schrijver, dat hem niet helemaal recht doet, vind ik. Zo lezen we:

Van Houten heeft een zeer eenvoudige opvatting over literatuur. Literatuur is voor hem niet veel meer dan ‘praten’ over het leven. Alle diepzinnigheid is flauwekul. Dat leidt er bij hem toe dat zijn werk sterk autobiografisch gekleurd is. In Zoveel lol (1971) beschrijft hij zijn ervaringen met het Utrechts studentencorps.

De opvattingen van Van Houten over het leven zijn eigenlijk net zo simpel als die over literatuur. Zijn personages zijn uit op genot en daaraan worden doorgaans morele overwegingen ondergeschikt gemaakt.

 

Daar is nog veeeeeeeel meer over te zeggen. Simpel is Van Houten zeker niet… en er spreekt uit zijn werk een zeer sterke moraal, zie alleen al hoe hij zich hier afzet tegen vroegere kompaan Theo Kars. Wat over Van Houten geschreven, is juist vaak veel te simpel!

Aangezien Duitsland op Van Houtens eerste verjaardag Nederland binnenviel, leek zijn genuanceerde stuk over Adolf Hitler me wel interessant om aan te raden.

 

Typisch Van Houten:

Hitler is aanmerkelijk interessanter dan hij wordt voorgesteld. Mijn bewering gaat buiten de moraal om: ik zeg niet dat Hitler aardiger is dan men hem schildert, ik zeg alleen maar dat hij kleurrijker is. Het beeld dat men gewoonlijk van Hitler heeft, berust nog enigszins op de caricaturen die in de Geallieerde propaganda gebruikt werden (met een nadruk op zijn slechtheid en zijn belachelijkheid).

En vervolgens geeft de schrijver een ander beeld.

Advertenties

1 Comment

 1. Beste Renzo,

  Bedankt voor het sturen van deze mail (en de andere mails), nav de verjaardag van Boudewijn van Houten.
  Boeiende analyse van van Houten over Theo Kars. En je ziet hier dat ie schrijven kan, in tegenstelling tot Theo Kars, die, zoals ik al eerder schreef, er een soort proces-verbaal proza op na hield.
  Verder heeft van Houten moeten meemaken dat ie in de jaren van de linkse kerk geleefd heeft.
  Vanaf de jaren 60 tot nu. Daarom werd hij bij een groter publiek niet en vogue.
  Die linkse kerk zit nu in een stervensproces. Zie het verdwijnen van de PvdA en links in Frankrijk. Een doodsstrijd die soms hele valse trekjes heeft.
  (Kijk naar de behandeling van Geen Stijl, terwijl men zichzelf wel van alles veroorloofd. Goed stuk hierover van Leon de Winter, gisteren in De Telegraaf)
  De progressieve opvatting was altijd gratuit (Gerard Reve). De komende jaren zal het echter ‘betalen’ worden.
  Zodra zich dat aandient, dan slaat de mening van links wel om.
  Als ik de steven naar Amsterdam wend (een Utrechtenaar moet af en toe wel eens in A’dam zijn ) dan probeer ik een kop koffie met je te arrangeren.

  Groet en all the best,
  Henk Rijkse
  PS En ‘namens’ Boudewijn van Houten zit ik regelmatig op het terrasje van de Utrechtse Vismarkt en maak een fietstochtje naar theehuis Rhijnauwen. Ik heb begrepen dat z’n gedachten daar nog wel eens naar uitgaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s