Kerstfilm Renzo

220px-Arbol_Navidad_01.jpg

Gisteravond zag ik : Enjoy poverty – een documentaire die je op internet via de geëigende kanalen (youtube, uitzendinggemist, 2 doc, tubeplus etc) NIET vindt.

Enjoy Poverty is een ophefmakende documentaire uit 2008 van kunstenaar Renzo Martens. Hij stelt zich de vraag: wie profiteren het meest van de armoede van bepaalde Afrikaanse landen? En komt tot de conclusie dat de hulpgevers dat zijn. Geen originele conclusie.

Origineel is wel zijn zienswijze. Hij probeert Kongolese fotografen op de internationale markt hun foto’s te laten verkopen: met foto’s van verkrachte vrouwen en ondervoede kinderen kunnen ze meer verdienen dan met familieportretten. Dat gaat mis, de man van Artsen zonder Grenzen vindt het onethisch of zo – maar laat wel westerse fotografen invliegen om die foto’s te maken. Dat is dan niet onethisch.

Martens is in de documentaire afwisselend warm en onuitstaanbaar. De film is rauw en zit vol pijnlijke scenes: een zingende Renzo (nooit goed), Martens die een zwarte man en zijn gezin te eten geeft. De man bedankt hem en zegt: ” Nu weet ik dat God bestaat”.

In een interview na de film zei de filmmaker eens cynisch dat armoede in Afrika heel goed voor het westen is.  Dat Angelina Jolie naar vluchtelingenkampen gaat en dan terugkomt en zegt dat ze zich zo verrijkt voelt en een beter mens door de ellende van de mensen daar te zien.

Hij brengt mij op een idee. Een nieuwe inkomstenbron voor Afrika zou kunnen zijn: reisjes langs vluchtelingenkampen organiseren. In de praktijk gaan natuurlijk westerse organisaties dat doen, maar het zou iets zijn om Afrikanen daarvan te laten profiteren. Van die reizen. Westerlingen kunnen zo een dure therapie uitsparen, en het geld zou dan rechtstreeks bij de Afrikanen belanden.

IJdele hoop.

Martens zet wel door, nu met een kunstproject. Toch zal hij uiteindelijk het meest profiteren, vrees ik, meer dan de Afrikaanse kunstenaars die hij ermee helpt. Uiteindelijk wordt het geld vooral hier verdiend.

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s