Weer een nieuwe splinter erbij? Forum voor Democratie doet mee aan verkiezingen

loesje.jpg

 

 

Na rijp beraad, volgens oprichter Thierry Baudet, doet het Forum voor Democratie mee aan de komende Kamerverkiezingen. Het Forum voor Democratie is een eurokritische denktank. Samen met de website GeenStijl en Burgercomité EU voerde het Forum actie voor het referendum over het Europese associatieverdrag met Oekraïne, en vooral ook tegen dat verdrag. Ook hield het Forum het afgelopen jaar vele lezingen.

Het Forum wil onder andere de uitbreiding van de Europese Unie stoppen, de overheid radicaal saneren en een versoepeling van het ontslagrecht voor het MKB. Ook wil ze ten aanzien van immigratie een greencardsysteem instellen. Een aantal standpunten komt me bekend voor van de politieke partij Leefbaar Nederland (1999-2007).

Op de site stelt het Forum:

“We hebben geen vertrouwen meer in de bestaande partijen en de inwisselbare types die daarin naar boven komen. Veranderingen kunnen niet van buitenaf worden afgedwongen: zelfs de NEE-stem van 6 april wordt nu al een half jaar, in flagrante strijd met de referendumwet, genegeerd.

We moeten naar Den Haag om het systeem van binnenuit open te breken!”

En dat klinkt weer als D66 in 1966…
Ook lezen we:
“Forum voor Democratie wordt een democratische ledenpartij. We komen met een verrassende lijst. We introduceren e-democracy en worden een online beweging. En binnenkort lanceren we het Democratie Dashboard waar u zélf het heft in handen kunt nemen om veranderingen mede te bewerkstelligen.”
Met de komst van deze partij lijkt een einde te komen aan de flirt van Baudet met de PVV.
Enkele jaren terug noemde hij de PVV een avantgarde-partij, en nog dit jaar verklaarde hij  het zeer met Wilders eens te zijn:
In zijn hart blijft hij links, maar Baudet is de laatste jaren uitgekomen bij de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders. “Zijn populariteit stelt mij gerust. Ik ben het in bijna alles met hem eens.”
 Ook komt Baudet terug op eerder gemaakte opmerkingen waarin hij stelt dat politiek niets voor hem is. “De speelruimte is te klein, het gaat dikwijls over pietluttigheden, en bovendien is zijn opvatting over ‘het politieke’ omvattender dan ‘de politiek’. Hij denkt ook dat hij met het Forum meer invloed kan uitoefenen dan politici kunnen.”
Forum voor Democratie als partij. Ik begrijp het wel en niet. Meest waarschijnlijk zijn nul zetels. Of eentje – en wat kun je dan?? Aandacht vragen?

 

 

Advertenties

2 Comments

 1. Ik bezocht de website, neigde naar lid worden en toen sloeg de twijfel toch weer toe. Van wie gaan ze stemmen afsnoepen? Jouw idee van nul zetels deel ik niet. Er is iets met die Baudet c.s. wat zomaar tot heel veel zetels kan leiden. Maar ja, ten koste van wie?
  Het zou weleens de juiste partij kunnen blijken te zijn voor die mensen die de centrale PVV-standpunten in flinke mate onderschrijven, maar die toch niet PVV stemmen om andere redenen. Bijv. omdat hun omgeving hen dat hogelijk kwalijk zou nemen of omdat ze de harde woorden van Wilders te hard vinden of omdat hen is aangepraat dat Wilders de opstap is naar nieuw nazisme. Als Baudet juist die mensen aanspreekt, zie ik het als winst.
  Het kan ook zo zijn dat – los van bovenstaande kiezersgroep – een deel van de PVV-aanhang overloopt omdat ze zich toch niet helemaal thuisvoelen bij Wilders’ taktiek en debatmethode, maar tot nu toe geen goed alternatief voor Wilders zagen. In dat geval raakt de PVV echte stemmen kwijt. Dit scenario ziet de echte PVV’er als verlies, maar hoeft voor de kernthema’s niet per se als verlies uit te pakken. Beide partijen samen hebben dan toch meer stemmen dan de PVV in zijn eentje zou krijgen. Wilders zou dan moeten gaan samenwerken, maar dat hoeft voor hem geen echt probleem te betekenen.
  Ik zie het even aan.

 2. ja goed boek v Thierry Baudet ‘aanval op de natiestaat’. Zijn partijtje is goed Mijn kat, Wieroe wil weten of hij het kattenvoer goedkoper en lekkerder wil maken, vb nul btw voor origineel kattenvoer uit duitsland 1940. Ja dan wil Wieroe wel zeker op deze pro Arisch Duitse katten partij stemmen.

  Gewoon Nederland 99 procent Arisch houden hoeft toch geen doodzonde en taboe te zijn?? vb Turken willen Turkije ook raszuiver blekerig Turks houden en zijn stuk voor stuk geboren racisten en rassenhaters.

  Ik ben zelf viesbruine koelie boy en hindoestanen zijn ook geboren racisten dus Baudet moet ook gewoon een openlijke Pro Arische politiek kunnen voeren of Pro Blanke Ras a la NVU.

  JUist door nieuwe theorievorming denken Wieroe en ik er nu totaal anders over. Eea is pure BIO science.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s