1000 Euro voor wie dit leest

Door Thomas Slayer

puch4

Het Portugese landschap

 

Even mijn zomer met u doornemen.

Nee, niet over de terroristische aanslagen her en der, die heeft u aan uzelf te danken. Wanneer je stemt op een Pipo-partij krijg je het circus in de stad.

Over het weer dan? Wat was het warm he? Helemaal niet. Ja vanaf 16 augustus begon het te komen, maar voor die tijd was het de moesson en de kalender telt juni en juli toch echt als zomer.

Een sportzomer dan? Niet als je je straat graag oranje verft. Onze overprijsde voetballers konden het E.K niet halen, waarschijnlijk nog te aangegrepen door het overlijden van Johan Cruijff. Dan was er Dumoulin, een knul die in 2015 nog zei niet de tour te gaan doen van 2016. Hij zich wilde voorbereiden op de Olympische spelen. Helaas dacht zijn baas (de portemonnee) daar anders over. Zo brak hij zijn pols en werd er voor hem tijdens de spelen een totaal onherkenbare versie van het Wilhelmus gespeeld. Cancellara vond het allemaal prima.

Weinig gezien van de Olympische spelen, ik ging er regelmatig voor zitten maar trof iedere keer een bank met betweters en pluimpraters. Dat het allemaal anders moet of juist heel goed gaat. Of de sportieve bankzitter weet wat hij/zij doormaakt zo vlak voor de start, op het moment, na de finish? Dat was vroeger anders, kan beter, goed voorbereid.

Ik vind trouwens dat iedere sport die meedoet zich constant moet vernieuwen. Het is voornamelijk een kijkfeest – wees daar dan mee bezig. Broekjes onder hockeyrokjes kan echt niet meer. Lieve oranje meiden (fuck TeamNL) jullie zijn wellicht de beste, maar zeker het mooiste team binnen het internationale hockey. Afgetraind, jong, 100 procent genetische glamour. Trek dan wat lekkers aan onder dat tenue. Begin bij koudwatervrees met een beachvolleybal slip, die meiden winnen er prijzen mee. Het is nu zo Nunspeet netjes, zo niks-aantjes, en echt fout. Een korte broek onder een rokje, als je het opschrijft voel je dat het fout is. Je draagt ook geen bretels met een riem.

Was de laatste aflevering van Zomergasten het einde van de zomer? Nee, Rutte heeft de bijzondere eigenschap dat hij van alles kan vertellen maar niets blijft hangen bij de toehoorder. Hij is de verpersoonlijking van de bedrijfsborrel. Daar hoor je ook nooit iets wat je schokt en later blijk je toch aan iets vast te zitten. “Dat hebben we afgesproken op de borrel, weet je dat niet meer?”

De kop van dit stukje heb ik aan hem te danken. Geen ruitje gesneuveld van het torentje, terwijl veel mensen dat beloofde geld best kunnen gebruiken. De zomer die ik bedoel was in Portugal. Een land lang onbeschreven, ongeboekt als vakantie- of emigratieland. Ik kom er al twintig jaar. Heel lang was het het Afrika van Europa. Ruig en met dubieuze lokale besturen. Dun bevolkt en slechte gebitten. Maar dit jaar spraken de Portugezen opeens allemaal redelijk Engels. Deze zomer is iedereen er een keer geweest. Een stijging van 27 %. Dat geeft te denken. Ik raak mijn vakantie adres kwijt en erger, ik kom u straks tegen. Dat gebeurde deze vakantie al. Vriendin en ik kozen een restaurant. Lekker vroeg (voor 20.00), dan zit je alleen. Komt er een Nederlands gezin binnen met drie lawaaikoters. Ze kunnen alle tafels kiezen van het verder lege restaurant maar gaan direct bij de onze zitten. Hij met zijn stoelrug bijna tegen onze tafel.

Vriendin en ik kijken elkaar aan en we verplaatsten ons naar een andere tafel. Gevlucht vanwege Nederlands lawaaigezinterreur. Nog twee jaar en het kwetsbare Portugal is vernietigd door massa toerisme. Dan ben ik mijn toekomstige thuisland kwijt voordat ik heb kunnen inpakken. Wat te doen?

Ik beloof 1000 euro aan iedereen die niet naar Portugal gaat.

 

2 Comments

  1. Waar is de tijd – we schrijven Portugal 1974 – toen de revolutie voor de deur stond, een periode waarin pornografie als hoogste vorm van vrijheid werd gezien, te koop op elke straathoek. Waar is de tijd?!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s