Minder criminaliteit… en ook steeds minder behoefte tot aangifte

moe

 

Het AD schrijft vandaag over iets dat we al heel lang weten : aangiftemoeheid bij burgers. Want het is knap lastig aangifte te doen.

Shockerend:

Inbraken en autodiefstallen worden meestal nog wel gemeld omdat de verzekering anders niet uitbetaalt. Maar na geweldsdelicten, bedreigingen en vernielingen doen aanzienlijk minder slachtoffers aangifte” volgens het CBS.

Zo komen we dus aan die steeds lagere criminaliteitscijfers. En laat dat de heren politici nou goed uitkomen! Zeker in tijden van oververtegenwoordiging van bepaalde etnische groepen in de criminaliteit, kun je zo van alles ‘pareren’ en zeggen dat Nederland veilig is en burgers zich alleen maar onveilig voelen.

Het doet me denken aan de jaren negentig. We hoorden toen jaarlijks dat de misdaad alwéér met een paar tienden van procenten was afgenomen. Maar in 2001 schreef Jaffe Vink in zijn prachtboek Brief aan mijn dochter:


Meer dan honderdtwintig jaar vanaf 1850 tot in de jaren zeventig van de twintigste eeuw is de omvang van het criminele geweld in Nederland vrijwel gelijk gebleven. In de jaren tachtig en negentig is de omvang echter aanzienlijk toegenomen. Daarnaast is er een toename van geweld van op drift geraakte jongeren, aldus de politicoloog A. Hoogerwerf in zijn boek Geweld in Nederland. (1996, pagina 25).


En ook Chris Rutenfrans sprak in het voorwoord van Leven aan de onderkant van Theodor Dalrymple over een toename van criminaliteit en geweld sinds de jaren zeventig.

Wie zoekt uit of dat straatgeweld nog steeds toeneemt? Is Nederland wel zo veilig? Aangifte doen kan een heidens karwei zijn.

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s