Rustdag, dopedag

EPO.jpg

Driedimensionale structuur van erytropoëtine (EPO)

Vaak zijn rustdagen in de Tour de France het toneel van dopingverhalen. Dan komt er eens naar buiten dat er in de Tour van 1998 zoveel EPO-zondaren zijn (hertests in 2013!), dan weer wordt een renner gearresteerd. Deze Tour: niets van dit alles.

Op deze rustdag is wielerjournalist Thijs Zonneveld ontzettend blij met dopingberichten over andere sport. Hij is iets te triomfantelijk. Hij lijkt me ook voorbarig. Nu al een paar Tours lang wordt niemand betrapt. Het bewijst vooral dat Tour geen dopinggebruikers kan hebben qua image. De Tour moet schoon zijn…net als in de periode 1990-1998 toen de Tour geen dopinggevallen kende – maar EPO-gebruik meer en meer ingeburgerd raakte.

Vandaag neem ik u mee naar een ander dopingverhaal. Dat van EPO, dat de productie. van rode bloedcellen stimuleert. De universiteit van Leiden heeft een onderzoek gehouden onder wielrenners en wat blijkt? EPO lijkt niet te werken!

Het onderzoek is vreemd. Ze vergelijken gewoon groepen renners met elkaar… Tja,a ls je mij met EPO vergelijkt met oud-renner Joop Zoetemelk (inmiddels in de 70) zonder EPO, wint Zoetemelk van mij. Wat heb je dan bewezen? Dat Zoetemelk een betere renner is dan ik! Niet dat EPO niet werkt. Dat EPO werkt, hebben we kunnen zien aan de klimrecords die in de jaren negentig met sprongen verbeterd werden.

Juist omdat ik het natuurlijk altijd allemaal beter weet, heb ik het toch nog even nagevraagd. En wel bij huisarts Berend Nikkels, die menig (top)sporter begeleidt en daarbij ook adviseert ten aanzien van prestatieverhogende middelen. Nikkels:


Inderdaad moet je zogenaamde intra-persoonlijke verschillen onderzoeken, en geen verschillen tussen diverse renners, dat is een denkfout en een systematische fout. Je moet Joop Zoetemelk en jou voor en na EPO gebruik meten, en dat ook nog in wedstrijdomgeving. En helemaal het beste: je moet topwielrenners onderzoeken en onder Tour de France-omstandigheden: uitputting, de zogenaamde katabole toestand, hemolyse [ rode bloedcellen in het lichaam die uit elkaar vallen – Rv] . Dus dit onderzoek rammelt vooralsnog aan alle kanten.


 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s