Democratie? Als het jou uitkomt!

kruisje

Het is al veelvuldig opgemerkt: het ondemocratische gehalte van veel reacties op het brexit-referendum. Zoals de opmerking van menig voorstander van een Bremain, die vond dat de volksraadpleging opnieuw  gehouden zou moeten worden. Ook is al vaak opgemerkt hoe het ‘nee’ van Nederlandse volk bij het Oekraine-referendum wordt  genegeerd. En die reacties over dat de kiesdrempel maar ternauwernood gehaald is en alle kromme redeneringen daarbij dat het referendum dus niet de volkswil zou weerspiegelen: stuitend.

Democratie voor de boven ons gestelden is doen wat hen uitkomt.

Ik was – toch nog – verbaasd over de heftigheid van de ondemocratische reacties op beide referenda. Vooral mensen die altijd de mond vol hebben van ‘democratie dit, PVV is fascisme’, die nu met een zwiep gewoon alles overnieuw wilden doen of mensen wilden uitsluiten van verkiezingen. Nog nooit van de grondwet gehoord waarschijnlijk.

Toch had ik niet zo verbaasd hoeven te zijn. Amper twee jaar terug had Boudewijn van Houten nuchtere dingen geschreven over een referendum over immigratie in Zwitserland. En vooral de reactie van de intellectueel daarop:

“Bij het Zwitserse referendum over de immigratie kwam de aap weer eens uit de mouw. Uit de reacties alom bleek opnieuw dat onze linkse intelligentsia vindt dat het volk zijn kop moet houden. Democratie is het laatste wat Links wil. Het wil de dictatuur van het eigen clubje.”

En:

“Voor hen kan de stem des volks niet hard genoeg weerklinken. Maar als ze ook maar het lichtste gefluister horen dat hun positie zou kunnen ondergraven, dan is die democratie opeens taboe. Ze hebben wel met de democratie aan de macht willen komen, maar nu moet het daarmee maar afgelopen zijn, lijken ze te denken. Nu moet ons lot maar in hun wijze handen worden gelegd. Ik vind het nogal contradictoir.”

Zie verder zijn stuk (waarin hij erkent dat hijzelf niet zo’n voorstander is van verdoorgedreven democratie. Alleen, Van Houten is daar eerlijk in.

Het is dus eigenlijk altijd hetzelfde liedje met referenda.

Advertenties

1 Comment

  1. Ja, het wordt allemaal keurig met de mond beleden.
    Vandaag las ik ergens iets over Erdogan. Komt uit een arm milieu en bezit nu 4 paleizen. Dan is de macht weer overdragen best lastig als dat ook impliceert dat je allevier paleizen en alle andere voorrechten weer kwijtraakt.
    Dit weekend sprak ik op een terras iemand uit Venezuela. Die beschreef hoe Maduro en zijn socialistenkliek de macht krampachtig in handen probeert te houden. Deze voormalige buschauffeur heeft nu allerlei voorrechten, veel geld, status, noem maar op. De macht overdragen is dan schijnbaar te moeilijk. Idem met politiek partijen. Hebben soms tientallen jaren geen macht gehad, werden eindelijk de verkozen bovenliggende partij, bakten er vooralsnog niets van en vinden dat ze echt veel meer tijd moeten krijgen om zich te bewijzen, onderhand natuurlijk zoveel mogelijk familieleden stiekem tot miljardair bombarderend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s