Het geheim van Woerden: het lied, Cor van Gulik en de stad

woerdenkonnekt

Woerden / als ik door de polders van jou wegrij

Woerden / altijd blijf jij dicht bij mij

Woerden / waar ik ook ga in dit leven

Woerden / wij zijn met elkaar verweven

Zo klinkt het refrein van het volkslied van Woerden (2012). Op 15 juli aanstaande is het bijna vier jaar geleden dat de formatie Woerden Konnekt Woerden! uitbracht. Het nummer, een vrij unieke mengeling van rap en levenslied, staat vol liefdevolle tekst over de bevolking, gebouwen en mentaliteit van deze stad, gelardeerd met jeugdherinneringen van de artiesten. Het intro deed elke Woerdenaar al genieten:

Woerden: stad van Cor van Gulik, Jan Kont, Peertje, IJsbrand, Poppelepen en Wimpie Rademakers: ieder zijn Woerden!

Producer Werner Urban: “We kwamen op het idee te beginnen met het benoemen van een aantal Woerdenaren die onze jeugd in Woerden kleur gaven. We wilden uitspreken dat iedereen er welkom is en Woerden op zijn of haar eigen manier mag beleven.”

corvangulikfont

De Cor van Gulik-fontein te Woerden, genoemd naar een van de helden uit het lied.
Maar wie waren dan die mensen? Schrijver dezes woonde in het centrum van Woerden (Eendrachtsstraat 1972-74), in Tournoysveld (Pieter Mondriaanlaan, 1974-1986) en Molenvliet (1986-1993) en kent alleen de legendarische Cor van Gulik. En Jan Kont was ik vergeten, maar door jullie lied werd ik weer aan hem herinnerd.

Rapper Oscar Davila: “Peertje zat vroeger in Molenvliet in de buurt van dat jeugdhonk. Poppelepen zat elke zaterdag bij SC Woerden, vroeger nog naast de Kalsbeek. Allebei een beetje dorpsgekken. Peertje was een ouwe chagrijn die een hekel had aan spelende kinderen… en ze een tik verkocht met zijn wandelstok. Hij kreeg de bijnaam Peertje om zijn peervormige hoofd–zo geniaal zijn kinderen… Jan Kont werkte bij de plantsoenendienst, ik zag hem vaak als ik van de Willem de Zwart-straat naar de Willem-Alexander-school naar school liep. Hij heette zo omdat hij altijd met zijn kont naar achteren liep.”

Aha, zo! En hoe kwamen jullie ertoe dit lied op te nemen?

Rapper Freddy Spierenburg: In de zomer van 2012 kwamen een aantal oude muziekvrienden, veelal uitgezwermd over het land, bij elkaar om iets muzikaals te doen. Voor we het liedje uitgebracht hadden was het al gelekt EN populair. Daarna kwam het in de Top 100 terecht en die zomer was het trending in Woerden. We werden gevraagd om op Babypop en de Woerdense Vakantieweek te spelen!”

Het lied werd zelfs een klein landelijk succes. “Woerden!” kwam binnen op #5 in iTunes Hiphop Top 10 en stond een dag later op #4. In de Dutch Charts Single Top 100 haalde het #82. Producer van het lied Werner Urban: Het was een mooie tijd. Door het succes van de single werden we gevraagd voor optredens. Maar met 1 nummer op het repertoire kun je geen show neerzetten en dus besloten we meer tracks te maken. Het hele album ‘De Konnektie’ hebben we toen op  5 juli 2013 uitgebracht. Het was een toffe tijd en we hebben veel lol gehad in de studio. Het album zelf kwam op #14 binnen in iTunes.

Spierenburg: “Ja, ons album de Konnektie. De meest genegeerde plaat van 2013. 🙂 Maar we konden optreden! Het succes van de single hebben we bij lange na niet geëvenaard. En zo viel het project in een heerlijk rustige slaap.

Wat nu? Horen we nog eens wat van Woerden Konnekt? 

Spierenburg: “Woerden Konnekt is nooit echt een band geweest, eerder een gelegenheidsformatie. Maar het blijft doorgaan. Vorig jaar nog werden we gevraagd de nieuwe Rijnstraat te openenEn laatst hebben we het slaan van de eerste paal van een Woerdens bedrijf opgeleukt met een optreden. En nog steeds krijg ik zulke geweldige reacties–waar ik van ga glunderen. Ik weet van verschillende vrienden dat ze de plaat nog met plezier luisteren. Mijzelf incluis. Maar dat is het wel zo’n beetje. Tijd voor weer nieuwe leuke dingen.”

In het lied zingt Oos zeer poëtisch over de Parijse brug en dat Woerden 'groot in middelmatigheid. Een prachtige omschrijving! Wat is het geheim van Woerden?

Spierenburg: “Oos’ (Peters) couplet is wat mij betreft de mooiste van het nummer. Met z’n geliefden die er begraven zijn, het polobad van Batenstein. Briljant! Het is een plek waar ik mij thuis voel, misschien is dat wel het grootste geheim van deze stad – dat we niet weten waarom.”

 

CREDITS Woerden! (2012)

Tekst: Alf, Oos, Freddy, Oscar Davila, Jimmy, Faisal, Werner Urban

Raps: Alf, Oos, FreddyJimmy, Oscar DavilaFaisal

Zang: Marco Mark

Muziek: Werner Urban

Beatbox: Onno

Cover design: Job de Vogel

Release: Boombox

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s