Zelfscankassa’s en cadeau-acties….

Steeds meer Albert-Heijn-supermarkten werken met zelfscankassa’s. Ook ik maak er af en toe gebruik van, bij het filiaal Nieuwmarkt (Amsterdam). Er is zelfs als een filiaal waar geen kassamedewerker is. En AH stelt dat er evenveel mensen als ‘ in een vergelijkbare winkel’ werken

Ik vraag me wel iets af: een supermarkt kan middels zelfscannen bezuinigen op het aantal medewerkers – zoals banken dat ook doen. Wij doen als klant nu een groot deel van hun administratieve werk.

kwatta

Sparen voor tinnen soldaatjes bij Kwatta chocolaad. Jaren vijftig.

Maar supermarkten hebben geregeld spaaracties. Flippo’s, dinoplaatjes, wuppies. Bedoeld om onze behoeften op te jagen, zo kopen we meer dan we nodig hebben.

De spaarzegels of plaatjes bij de zelfscans leggen zal niet werken – en ik heb het ook nooit gezien. Ik voorzie lange rijen bij de servicekassa’s.  Of worden zelfscankassa’s vooral gebruikt door mensen die niet sparen? Deze Albert Heijn heeft in elk geval al een elektronisch spaarsysteem ingevoerd – maar dan moet je toch in een rij gaan staan bij een mens. En wat nu als je dinoplaatjes wilt?

Vooralsnog wil het merendeel van de klanten een caissiere. Maar ja de pompbediende verdween ook ooit.

Een mooi stuk over spulletjes sparen -kindermarketing- vindt u trouwens hier. Over het opjagen van behoeften en het begin van deze trend met de kwattareep.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s