Verouderd partijstelsel

geestesmerk

 

Voor diepe verzuchtingen over onze democratie hoef je tegenwoordig niet lang te zoeken. Het Forum voor Democratie wil bij monde van Thierry Baudet meer referenda. Baudet grijpt elke kans om de elite extra aan te pakken.

Tom-Jan Meeus heeft het in diverse NRC-colums en in zijn boek Haagse invloeden (2015)  over de onregeerbaarheid van Nederland. Bij Meeus constateer ik een opvallende sympathie voor regeringspartijen en eindeloos geklaag over en getrap tegen de burger die ‘het maar niet wil snappen’.

Politicologe Sarah de Lange pleit voor een minderheidskabinet.

D66 tenslotte, ooit opgericht om het politieke systeem te vernieuwen, is een regentenpartij geworden en wil geloof ik liefst alles bij het oude houden.

We hoeven niet eens heel ver in de geschiedenis terug te gaan om de verzuchtingen eerder te horen. De befaamde Nederlandse historicus Johan Huizinga schreef in 1934 zijn boek Het Nederlands Geestesmerk –  hier gratis te downloaden. Met geestesmerk bedoelde Huizinga iets als ‘volksaard’, een onderwerp waar een zeker taboe op rust.

Twee citaten:

(p.25-26) Wij leven onder het zware dek van een volstrekt verouderd partijstelsel, dat door den misgreep van het evenredig kiesrecht is gefossiliseerd. Feitelijk werkt dit partijstelsel reeds lang niet meer, de steeds weer blijkende onmogelijkheid van parlementaire kabinetten bewijst het. Indien onze groote groepeeringen der volksvertegenwoordiging ooit den naam van politieke partijen hebben verdiend, dan hebben zij de aanspraak daarop toch reeds lang verloren.

 

Huizinga keerde zich, als ik het goed begrijp, tegen het algemeen kiesrecht. EN: tegen ons kiessysteem van meer dan twee partijen, dat regeren afhankelijk van coalitievorming maakt. In zijn lezing/boek stelt hij sektarisme in de politiek aan de kaak en stelt voor geheel nieuwe partijen op te richten. De historicus ziet veel in een tweepartijenstaat vanwege de duidelijkheid en wil ‘leevende mensen met moed’ in het parlement.

Ik hoor in hem een snufje Baudet qua analyse, een weerklank van Meeus, en ben bijvoorbeeld ook benieuwd naar wat mensen als politicologe Anne Michiels van Kessenich en historicus Geerten Waling vinden.

Zonder nu direct het in alles met hem eens te zijn – politieke vernieuwing, je kunt je er snel op blindstaren en komt men dan nog aan besturen toe? – lijkt me menig gedachte van Huizinga nog steeds razend actueel en zinnig.

 

 

 

 

Advertenties

6 Comments

  1. Het zijn de lieden die de partij vertegenwoordigen,,, nouja partij,, vazallen van bedrijven met slechts een doel, hoe verrijk ik mijn financiële leven.
    Levende voorbeelden genoeg,,,
    En Idd de huidige partijen die regeringsverantwoording gehad hebben simpel weg stemmen,
    tenminste als stemfraude voorkomen kan worden,, daar zijn partijen niet vies van.

  2. . En hij heeft het in het boekje duidelijk ook over andere pol. partijen…maar wie benieuwd is, leest verder victor. Zie de link in het stuk, daarom ben ik verbaasd over je opm haha

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s