BREXIT een overwinning voor het Britse volk

exit.jpgIn tegenstelling tot wat veel wordt beweerd, is het BREXIT niet een overwinning van het ‘rechtse populisme’.

De kleine overwinning is er juist een van links, als je de vroegere betekenis van links (zorgen voor het volk, en in het bijzonder de lagere middenklasse en alles daaronder) weer uit de kast trekt.

Pro-EU zijn de elite, de Londense globalisten, de grote bedrijven, de bankiers, en de massamedia. De EU zoals die nu is, wordt niet meer gepikt, want ze is er vooral voor de politici en ambtenaren die bij de EU werken en de  multinationals.

Het volk is vergeten.

Het volk heeft dat inmiddels in de gaten en pikt het niet meer.

Er wonen nu in Groot-Brittannië. 800.000 Polen en 100.000 Hongaren, die onder de marktprijs (veelal zwart) werk doen. De eigen bevolking wil zelf gezien en gehoord worden, maar is vergeten door de politiek – vooral ook door Labour.

Labour-leider Jeremy Corbyn sprak een dag voor het referendum nog uit dat wat hem betreft het aantal immigranten onbeperkt kan zijn. Daarmee heeft hij zijn eigen ‘arbeidersklasse’ verraden en er waarschijnlijk voor gezorgd dat de tendens na de moord op Jo Cox, die pro-remain was, een wending nam.

CroppedImage1290859-pauw.jpeg

Het is geen toeval dat het juist de Britten zijn die als eerste (?) de EU verlaten: het is een trots, strijdvaardig en eigenwijs volk, ze zijn niet bang. En ze laten zich niet bedriegen of bedreigen.

Progressieve partijen zouden zich weer op de eigen lagere klassen moeten richten. Ze zijn afgedwaald van hun kiezers, zie ook de PvdA en soms ook de SP  in ons land.

Hoe weinig IQ sommige mensen ook hebben, hun gevoel zegt ze dat ze belazerd worden. En dat gevoel klopt.

Vooralsnog zijn de eerste EU-reacties dat de Britten “fout” hebben gestemd. Het zou mooi zijn als de EU nu zichzelf eens onder de loep gaat nemen, zichzelf kan veranderen en meer in dienst van de bevolking zal treden. Waarschijnlijk is dat voorlopig ijdele hoop.

 

Advertenties

12 Comments

 1. De westerse arbeider wil ook gewoon zijn welvaart veilig stellen tegen de bedreiging van de oost-duitser, de pool, de vluchteling, de asielzoeker.

  Waar is de Internationale van links gebleven?

  Rechts denkt internationaler dan links.

  1. Sorry, maar deze redenering snap ik niet helemaal. Wat ik zie is dat de westerse arbeider zijn positie juist wil beschermen tegen internationale toestroom, dat juist de ‘linkse’ partijen (Labour, PvdA) internationaal bezig zijn en de ‘rechtse’ bezig zijn met protectionisme en opkomen voor de eigen bevolking.
   De Internationale zing ik al een tijd niet meer. Vroeger had ik al moeite met dat massale ervan, maar nu zie ik in dat de tekst gestoeld is op een eenzijdige invulling van de begrippen eendracht en solidariteit. Socialisten moeten uit principe NIET solidair zijn met anti-socialisten. Je kan zulke begrippen alleen maar toepassen binnen de groep die onderling daarover afspraken heeft gemaakt.

 2. de internationale van links wil denk ik graag solidair zijn. Maar niet op de manier dat hij arm wordt en de rijken wereldwijd rijker worden. Hij wil graag dat de rijken die solidariteit betrachten. Het is makkelijk internationaal denken vanuit een EU-baan of multinationalstoel en de hele wereld eronder te houden…. en er zelf niet arm op te worden. Ik denk Frank dat je dat vergeet.

 3. “Eigen volk eerst!” is nooit een leus van de linker kant geweest. Als Corbyn zich daaraan had vergrepen was hij nu al afgeserveerd door Labour. Zijn visie op immigratie is ten onrechte gekoppeld aan de lagelonenpolitiek van de conservatieven.

 4. Ooit kwam links op voor de economisch minder bedeelden. Nu houden linkse intellectuelen zich vooral bezig met genderneutraliteit en islamknuffelen. Op de oorspronkelijke achterban, de gewone hardwerkende man met een huurhuis en lager inkomen, wordt nu neergekeken. Want dat zijn domme, simpele PVV-tokkies.

  Ondertussen groeit de kloof tussen arm en rijk. En de armen hoeven niet meer op de steun van de linkse politiek te rekenen.

  Mo heeft Mao ingehaald op links.

 5. Die corbyn weet ook wel dat alles wat illegaal immigreert in Engeland, altijd op hem gaat stemmen, op een paar miljoen barbaarden na.

 6. kapitaal is al langer reislustiger dan arbeid, de internationale vakbond heeft tot nu toe nauwelijks iets voorgesteld. (de duitse, georganiseerde consument was ooit sterker dan de duitse vakbonden tegen Shell) Het lijkt me onwenselijk om als arbeider even internationaal te worden als het kapitaal. Dus je moet je positie als arbeider vooral nationaal verdedigen. Merkel raakt haar baantje niet kwijt aan een Syrier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s