Givingitupforramadan… een campagne die uitgaat van een misverstand

DSC07835

Met ramadan in aantocht is een campagne van start gegaan om moslims en niet-moslims te verbinden. Sympathiek, zo vind ik.

Minder sympathiek vind ik dat dat verbinden gaat… middels een oproep aan niet-moslims om iets mee te maken van ramadan! Vanuit moslims hoeft er niets. Asymmetrische integratie dus.

In het laatste nummer van reclamevakblad Adformatie (de papieren versie, week 21, pag. 8) lees ik dat  de campagne ‘in het diepste geheim’ is gemaakt in opdracht van de ministeries Sociale zaken en Justitie. Adformatie schrijft:

“Een van de frustraties die bij het vooronderzoek van de groep herhaaldelijk naar bovenkwam, was dat veel moslims zich afvragen waarom ze wel worden geacht kerst te vieren, terwijl autochtonen niet meedoen aan de ramadan”.

Au! Dit is goed mis. Moslims hoeven hier niet mee te doen aan kerst, wat is dit voor een totalitair denken? We leven in Nederland en niemand wordt hier geacht kerst te vieren. Je hebt twee vrije dagen als niet-christen, dat wel. Hoe erg. En een moslim ziet hier wat kerstbomen en hoort wat kerstliedjes. En als-ie geen enkele viering wil meemaken, stuurt hij zijn kinderen naar een niet-christelijke school. Is dat erg? Adformatie vervolgt met citeren van een der creatieven van het bureau Wieden en Kennedy:

“Om een gevoel van saamhorigheid op te wekken vragen wij iedereen om tijdens de ramadan ook een gewoonte op te geven. Door de ramadan op deze manier voor iedereen toegankelijk te maken, willen wij het gesprek tussen moslims en niet-moslims op gang brengen, wat hopelijk leidt tot meer respect.”

Minister van SZW Lodewijk Asscher staat achter de campagne en hoopt dat mensen net zo enthousiast worden als bij icebucket challenge. Onder andere door deze campagne kan voorkomen worden dat mensen buitengesloten raken en radicaliseren.

Maar verbindt deze campagne – zal die neerkomen op een dagje meevasten, een dagje geen alcohol, of ook overdag niet drinken en eten – echt?

Mij maakt deze campagne alleen maar verdrietig. Moslims mogen hier meer dan dan niet-moslims. Ik heb niets met ramadan en wil er ook niets mee te maken hebben. Het is een erg ongezonde bezigheid: veel deelnemers functioneren overdag minder goed en eten ’s avonds te veel – maar dat moeten mensen zelf weten. Al kan ik me goed voorstellen dat een werkgever om deze reden een moslim niet aanneemt: je hebt een maand lang een minder goed functionerende werknemer.

Deze campagne drijft mij – en meer niet-moslims – alleen maar van moslims af. Want het is niet nodig van ons te verlangen dat we ons nog meer aanpassen aan moslims. Dat doen we al genoeg, zie de hier bovenstaande link. Ik weet het: ik mag de oproep negeren. Prima. En iets opgeven kan altijd, wat voor reden je ook hebt. Ik geef graag iets op.

Maar het uitgangspunt, dat de frustraties en onware oordelen van (groepen) moslims centraal worden gesteld, is fout.

Kerst is hier standaard, maar ieder heeft de vrijheid geen kerst te vieren. Wij roepen moslims niet op om kerst te vieren. En als ze geen kerst willen vieren, hebben wij daar begrip voor. Want hier vieren zoveel mensen geen kerst. Moslims uit de onderzoeksgroep: verdiep je toch eens in de Nederlandse cultuur en ga niet uit van je vooroordelen. Je hoeft hier geen kerst te vieren en als je dat wel zo ervaart: doe dat dan lekker, het is niet zo erg. In Nederland heerst godsdienstvrijheid, een vrijheid die binnen de islam en binnen islamitische samenlevingen ver te zoeken is.

En natuurlijk is kerst hier dominanter dan ramadan. Kerst, ook niet mijn favoriete feest, behoort tot onze cultuur. Het betekent dat we in een niet-moslimland leven, en volgens mij mag iedere niet-moslim in Nederland daar blij mee zijn. De islam, ook de gematigde, kent wereldwijd de doodstraf voor afvalligen. Die doodstraf wordt uitgevoerd, ook in Nederland, en onder die dreiging houden veel ex-moslims zich stil.

Wanneer komt er eens campagne waarin DAT eens verteld wordt over de islam??

Wanneer komt er eens een campagne waarin de vooroordelen over Nederland bestreden worden? Zoals: dat we hier allemaal kerst vieren, dat we hier allemaal seksueel losbandig zijn, dat we geen schaamte kennen, dat we hyperindividualisten zijn, allemaal zeer goedkope vooroordelen die ik dagelijks bij moslims tegenkom, en die niet kloppen.

#givingitupforramadan is een internationale campagne en is viral
UPDATE 2-6-16
Die ‘betrokken’ 30  jongeren uit 13 Europese landen die zo spontaan dit idee hadden en spontaan met Google en zo in de weer gingen…. het is zeer ongeloofwaardig. Het lijkt, zie ook de facebookpagina die vanuit Europa is opgezet:
” Nothing makes you feel more welcome than to be invited, and Europe is a place that invites people of many different cultures, religions and languages to live in a single union. There are more than 44 million Muslims in Europe (…)  And for that reason we are announcing a movement to acknowledge the Muslim people of Europe as a part of our collective culture. We are extending a bold invitation to give something up and spend that time focusing on the Muslim and European values that unite us.”
Pro-EU en pro-moslim. Zeer professionele campagne.

 

Advertenties

9 Comments

 1. Hier worden inderdaad een aantal zaken verdraaid ja. Jehova’s (ik kom ze altijd tegen op woensdagen) doen trouwens ook niet aan Kerst en Sinterklaas. Maar daar heb je verder ook geen “last” van. De tijd van een voet tussen de voordeur bij hen, is voorbij.

 2. Gelukkig zijn wij er vrij in om wel of niet Kerst te vieren. Krijgen wij ook dezelfde rechten om in een moslimland Kerst te vieren met een boom of laat staan een Kerststal. Mij lijkt dat je in zo’n land je kop er af gaat. Laat ze dankbaar zijn dat ze hier rustig hun eigen feesten kunnen vieren, maar voor ons geen verplichting om daar aan mee te moeten doen.

 3. Ik voel geen enkele, maar dan ook geen enkele behoefte om aan welke mohammeddaan verbonden te worden.
  Al was het alleen al om die eeuwige slachtofferrol die ze zichzelf aanmeten.
  Dan laat ik de rest deze keer maar buiten beschouwing. Het zou dan ook een te lang schrijfsel worden.
  In ieder geval, als ze het kerst vieren als een (onaangename?) verplichting voelen, houdt niemand ze tegen, sterker nog, velen zullen het van harte toejuichen als ze hun boeltje pakken en weer teruggaan naar hun land van herkomst. Dan zijn ze in ieder geval van die ‘verplichting’ verlost en sprekende over verlossing, dan is dat dus een win win situatie.
  Van Asscher begrijp ik het wel, dan enthousiasme. Immers, hij is met eenzelfde soort schuldgevoel beladen als de Duitsers voor wat hun voorvaderen uitgevreten hebben.

 4. Ook op openbare scholen is er enige aandacht om Kerst, het is toch een enigszins nationale beleving ook al wordt niemand verplicht.

  Toch heeft het individuele opgeven van iets tijdens de ramadan niets met steun of verbinding met moslims te maken, het is weer het zoveelste voorbeeld van schijnheiligheid. Als ik iets opgeef om deze reden, en het niet kenbaar maak aan moslims, voelen zij zich geen stap dichter verbonden met mij.

  Het klinkt als een “kijk mij eens solidair zijn met een minderheid, wat een goed mens ben ik toch, laat ik de moslims vertellen van mijn daad in de hoop dat zij mij niet meer als die boze witte van de meerderheid zien, want ik heb zo’n behoefte om geaccepteerd en gevalideerd te worden door anderen in mijn bestaan.”

  Hopelijk verzinnen ze iets beters.

  tot slot: “In het laatste nummer van reclamevakblad Adformatie (de papieren versie, week 21, pag. 8) lees ik dat ‘in het diepste geheim’ is gemaakt” Het onderwerp ontbreekt in deze zin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s