Steven Kruijswijk en Nederlandse wielrenners die grote rondes (net niet) winnen

Een verzuchting.
Nemen Nederlandse wielerploegen het eindklassement van grote rondes serieus?
Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) in de Vuelta 2015, en nu Steven Kruijswijk (Lotto-Jumbo) in de Giro, ze verliezen de leiderstrui in de laatste dagen….
Elke TOPPLOEG neemt superklimmers mee als knecht. En dat werkt – vaak!!
Die superknecht kan mee in ontsnappingen en zich terug laten zakken. Kan lang mee in de bergen. En zo de meubelen mogelijk redden….
Zo reed Fabio Aru vorig jaar in de Vuelta op de een na laatste dag Tom Dumoulin uit de leiderstrui.En zo klimt nu Vincenzo Nibali naar plek 2, hij kan Michele Scarponi laten wachten.
En Kruijswijk? Hij zit alleen. Hij heeft goeie ploeggenoten om zich heen, en ik verwijt Tankink enz .niets, maar het zijn geen superklimmers. Al die beschouwingen de laatste dagen dat de Jumbo-ploeg niet heel sterk is in de bergen ‘maar dat dat niet erg is, want in de bergen is het man tegen man’ kunnen de prullenbak in.
Dat man-tegen-man en sterkste werkt alleen als er geen pech is. Wanneer alles perfect gaat.
En dat gaat het nooit. Vandaag ging het mis, en dan gaat het ook goed mis – net als vorig jaar met Dumoulin.
Met een superknecht in de bergen kan een kopman net dat minuutje dichterbij komen – en dan blijft Kruijswijk aan de leiding. En lukt dat minuutje dichterbij komen niet, dan is er in elk geval ALLES aan gedaan  – door een ploeg. En Lotto-Jumbo heeft nota bene iemand als Gesink in dienst!
bordeaux.jpg
De gebeurtenissen in de Vuelta 2015  en de Giro van 2016 doen me sterk denken aan de conclusie van Bert Wagendorp in Tussen Bordeaux en Alpe d’ Huez: Nederland in 100 jaar Tour de France (2003).

Hij stelt daarin dat Nederlandse wielrenners en vooral ook de Nederlandse ploegen nooit eens durven te gaan voor een eindoverwinning in de Tour (vul in: de Giro, de Vuelta). Hij beargumenteert dat ook, en sterk, en sluit in zijn slotstuk af met:

 

“Het Nederlandse wielrennen is ingesteld op snel succes.
Er is daarvoor maar een verklaring: wij vinden diep in ons hart de overwinning in de Tour de France niet belangrijk genoeg. (…) Met zo nu en dan een ritzege zijn we inmiddels dik tevreden. (…) Voor ons is de Tour een prachtige Franse vrouw, die we niet hoeven te veroveren om er toch veel plezier mee te hebben. Zo nu en dan een kus, een streling of een heimelijke belofte , waarvan we weten dat ze nooit zal worden ingelost. Daarmee zijn we voorlopig tevreden.

Nou ja, ook heel mooi.”

Dit soort kansen op winst in een grote ronde krijgen Dumoulin en Kruijswijk nooit meer. Die liggen niet voor het oprapen. Maar dat durven we niet te zeggen.
En de concurrentie lacht. Man man wat stom.

Durven Nederlandse journalisten dit nou eens te vragen aan de ploegleiders???

Want Kruijswijk valt niets kwalijk te nemen. En ook Van Emden niet, die heeft ongelijk, maar reageert emotioneel en dat snap ik.
Ik realiseer me net: ook Hennie Kuiper verloor in 1976 ook al de leiderstrui in de Vuelta in een van de laatste dagen. Ook hij had een zwakke ploeg… maar dat was een Duitse ploeg.
En in 2007 haalde een Nederlandse ploeg hun eigen geletrui-drager Rasmussen uit de Tour. Iets met doping en where-abouts. Niks vol in overleg gaan, zaken eisen, nee, de Tour-directie het naar de zin maken door braaf te zijn.
Nooit eens volledig voor die trui gaan.
Als is het Denis Menchov dan een paar keer gelukt: Giro, Vuelta, in dienst van de RABO-ploeg. Een Rus, en gewoon erg sterk, kennelijk.
Deze kansen krijgen Kruijswijk en Dumoulin waarschijnlijk nooit meer. Vraag het Peter Winnen, Wout Wagtmans en Hennie Kuiper: een kans om een grote ronde te winnen krijg je niet zo vaak.
UPDATE 30-5-16.
Raymond Kerckhoffs van de Telegraaf schreef zaterdag ook min of meer een bericht in deze trant. Bert Wagendorp ging daar zaterdag in een uitstekende column nog eens stevig overheen. Dionne de Graaff tenslotte vroeg Kruijswijk in de zondaguitzending van de NTR over gebrek aan ploegmaats in de bergen. Kruijswijk antwoordde dat dat een keuze was, dat Astana meer mannen in de bergen had, maar dat hij op het vlakke geen trap te veel had moeten doen. Dat laatste is waar, maar toch geen echt antwoord. Nibali deed ook geen trap te veel op het vlakke…
UPDATE II, ook 30-5-16
Ik hoor en lees van veel mensen: het lag aan Kruijswijks Stuurfout. Maakt-ie die niet, dan is het in orde, dus klopt het ploegmaatverhaal niet.
Wat deze mensen vergeten, is dat een stuurfout (of bijv een blunder bij schaken) niet uit het niets komt. Die fout komt als je onder druk staat. Een ploegmaat kan de druk verlichten…
Advertenties

9 Comments

 1. Ik kijk al mijn hele leven naar het wielrennen, waarvan de laatste 35 jaar zonder Nederlandse overwinning in en grote ronde. Ik kan toch echt niet zeggen dat ik me 35 jaar lang gefrustreerd heb gevoeld. Wat mij betreft komen er nog 35 jaren bij, of minder, dat is ook goed.

  1. De valpartij van Van Kruijswijk, ik hoorde het in een supermarkt op de radio vanmiddag.
   De mondhoeken gingen omhoog en het hoofd schudde nee he.
   Later op tv zag ik de ongelukkige val. Precies zoals ik het mij voorstelde tijdens het radio bericht.
   Ongelukkig niet omdat de val zoveel leed bracht of dat het hem de roze trui kostte maar omdat het zulk slecht acteerwerk was.
   Het jammeren van de renner na afloop, niet om aan te zien. En ik kijk weleens Goede Tijden dus ik ben wat gewend.
   Niemand die je erover hoort. Iedereen gaat gelijk mee in de ellende dat Nederlanders geen grote rondes gegund zijn. Larie en koek.
   Hoelang blijven we in eerlijke sport sprookjes geloven? Lance reed immers volgens alle kenners toch ook altijd op karakter de Tour uit.
   Kul van de ergste categorie.
   We horen het in de tennis, we weten het van het voetbal.
   Wielrennen was de allereerste sport waar openlijk gesproken werd over afspraken.
   En dan denk je dat een totale nono ( wie kende Kruijswijk?) even de roze trui uit Italië weg trekt?
   Klop klop, “wie is daar? “de maffia, we dreigen heel veel geld te verliezen. morgen ga je vallen anders zorgen wij zelf voor wat breuken. Niet eigenwijs doen, je krijgt een vergoeding mee.”
   Maar daar gaat niemand aan. Deze reactie zal worden verguisd, ik verketterd.
   We willen helden hebben om in te geloven en Nederlanders willen pechvogels als helden.
   Nou vooruit dan maar.
   Wat een pech he.
   Volgende keer beter.

 2. een artikel over Raleigh zegt ook iets over dit thema: http://www.volkskrant.nl/sport/het-geheim-ontsluierd-van-een-bijzondere-wielerploeg~a686672/ citaat over grote rondes en over systemen:
  “De mooiste buit werd veroverd in 1980. Post moest daarvoor wel Joop Zoetemelk uit Frankrijk lokken. In de Ronde van Frankrijk van dat jaar boekten de Raleighs een record van negen etappezeges en wonnen ze het eindklassement. Die zege verhulde dat Raleigh voor zo’n sterke formatie vaak een te kleine rol speelde in het eindklassement van de grote etappekoersen. Daar was het systeem-Post kennelijk niet op gericht. Overigens zijn verklaringen voor succes vaak constructies achteraf. ‘Het woord systeem is niet op zijn plaats’, zegt Peter Winnen er in Het geheim van Raleigh over. Winnen maakte het laatste jaar van de ploeg mee. ‘Systeem duidt op iets rationeels, maar dat was het niet. Alles wat er gebeurde, was een kwestie van intuïtie. Alle mensen van Post zaten precies op het juiste moment op de goede plek. Dat maakte deze ploeg groot.”

 3. Een Nederlander wint geen grote ronde, dat bestaat niet. Zulks is lange tijd een verlammend adagium geweest. Als Nederlanders dan toch iets bijzonders presteren is het vooral een mirakel, maar geen regel. Jan Mulder zei me ooit: ‘Vijfde, Nederlanders worden vijfde. Dat is het hoogste.’ En Freek de Jonge sprak voorafgaande aan de Tourstart van Den Bosch (1996): ‘Toen Jan Janssen in 1968 de Tour won, was voor mij meteen de geloofwaardigheid van de Tour verloren.’
  Geloof Renzo, het gaat om geloof. Het gaat er niet om, zoals Bert Wagendorp betoogde, dat Nederlanders de Touroverwinning niet belangrijk vinden. Nee, het is nog steeds een diep geworteld ongeloof, een er niet aan willen, niet beseffen dat meer Nederlanders de Tour hadden kunnen winnen dan alleen Jan Janssen en Joop Zoetemelk, om te beginnen met Jan Nolten.
  En hoe kwamen die twee ook alweer aan hun Tourzeges? Juist, met Franse hulp, niet omdat hun ploegmaats er zo diep van overtuigd waren, integendeel.
  Bij de start in Apeldoorn heeft Steven Kruijswijk zich gerieflijk in de schaduw gehouden van Tom Dumoulin – vooral niet opvallen. Eenmaal in de roze trui heeft hij Nederland vooral tot veel feestelijk wensdenken gebracht. Warempel, Nederland geloofde erin. Daarna is Steven onderuit gegaan, het als Wim van Est in 1951: onder druk niet secuur genoeg. Dat heeft niets te maken met gebrek aan ploegmaats. Uiteindelijk was Nibali ook met zijn bijnaam gewoon de meest gehaaide prof. Iets om Nederlanders meer geloof bij te brengen.

  Jeroen Wielaert

  1. dank voor de reactie Jeroen. Geloof, dat noemde Wagendorp trouwens ook – in boek en in column zaterdag. En ja die druk… juist een ploegmaat kan druk verlichten. Affijn, moedig voorwaarts zou de volksschrijver zeggen!

 4. Wielrennen is een dopingsport bij uitstek en Italianen en Spanjaarden gebruiken meer en systematischer dan (veel) Nederlandse renners. Nibali heeft tijdens de rustdag gewoon een goed infuusje gehad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s