Oorlog in Europa

 

Man: “Natuurlijk komt er een nieuwe oorlog. De mensen hebben nog nooit iets geleerd. (…) Volgens mij is de vrede langdurige naarmate de vernietiging  groter is. Eerst moeten ze alles opbouwen en dat duurt lange tijd., dan moeten ze zich volvreten, ze willen allemaal een dikke buik hebben, en dan komt het moment dat de haat, de hebzucht, de machtsgevoelens op z’n hoogst zijn, dan is het: Augen zu und los geht ‘s. Dan kunnen we niet meer terug. Niemand.

Dat zijn de tragedies die het mensdom teisteren. De mensen kunnen blijkbaar niet zonder bl0edbaden. Er is altijd wel een jeugd te vinden die het zaakje wil opknappen. Ik ben ook zo stom geweest.”

 

Uit: Krijgsgewoel / Armando, 1986. p.146. De man aan het woord zegt dit in de jaren 80 naar aanleiding van WO II.

krijgsgewoel

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

2 Comments

  1. Armando zat er niet naast en ook weer juist wel. Ja, er komt steeds weer oorlog. Maar nee, niet om de redenen die hij noemt. Het is allemaal eigenlijk erg simpel, maar evengoed niet te vermijden.
    Een vredelievend volk staat heel veel toe. Dat zorgt wel degelijk voor nogal wat vrede, want frustraties lopen minder snel op als anderen tolerant zijn. Helaas leidt die tolerantie ook tot tolerantie voor èchte, ideologische bedreigingen. En daartegen doen we pas echt wat als het te laat is. Te laat wil hier zeggen dat wàt we dan nog kunnen doen gewoon OORLOG heet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s