Erdogan – Rushdie

266px-TheoVanGogh.jpg

 

De zaak Erdogan en het geitenneukersgedicht. Er is op social media en in media veel verbazing en woede dat de Duitse justitie vervolging van de komiek Jan Böhmermann (hebben ze in Duitsland niet voldoende aan Hans Liberg?) gaat onderzoeken.

En dat de regering hiermee instemt:

Maar er is weinig nieuws onder de zon. De Nederlandse regering boog zich in 1989 ook over een verzoek van Nederlandse (nu ja Nederlandse…  zouden ze zich Nederlander voelen?) moslims of Rushdie’s boek verboden kon worden:

(…) Na die ministerraad van vrijdag 17 februari verklaart premier Lubbers dat het kabinet heeft besloten de minister van Justitie een onderzoek te laten doen, om vast te stellen of strafvervolging mogelijk is. ‘Een prealabele analyse’, noemt minister van Justitie Korthals Altes het later in de kamer. Geen echt onderzoek dus, maar een analyse of er iets tegen het boek kan worden ondernomen op grond van de strafbaarheid van ‘smalende godslastering’, zoals omschreven in artikel 147 van het wetboek van strafrecht. Een aantal ambtenaren van het ministerie kijkt naar de passages in het boek en komt tot de conclusie dat het boek niet te verbieden is en dat strafvervolging van de schrijver ook al geen haalbare kaart is. Ze wijzen daarbij op het ‘ezel-proces’ van Gerard Reve, die in 1966 niet werd vervolgd toen hij God vergeleek met een ezel.”

Vrijheid van meningsuiting is niet iets dat regeringen echt interesseert…

Advertenties

2 Comments

  1. Hans Teeuwen zegt stoer dat we Erdoğan moeten bedelven onder beledigingen, maar het is wel een probleem dat zoveel EU-Turken achter deze sultan staan en dat een aantal van hen er niet voor terugdeinzen om cabaretiers en andere grappenmakers te bedreigen. De Europese regeringsleiders zeggen heel stoer dat vrijheid van meningsuiting een kernwaarde van ons is, maar je kunt niet om de conclusie heen dat zij niet meer in staat zijn om de veiligheid van alle burgers te garanderen. De veiligheid van mensen die satire bedrijven kan niet worden gegarandeerd. De overheid is dat vermogen kwijt geraakt. Uit de Böhmermann-affaire blijkt dat er maar één manier is om de overheid dat vermogen tot beschermen terug te geven en dat is dat alle moslims het land (en de EU) uit moeten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s