Het arbeidsmarktdrama

Starters, niemand zit op je te wachten…

Een drama ontwikkelt zich. Ongeveer 12 procent van de Nederlandse jongeren (15-25 jaar) is werkloos. De randstedelijke starters willen graag een goede baan! Ze debatteren over hun problemen in Felix Meritis (zo begrijp ik uit het Parool van de afgelopen tijd) zijn druk bezig met hun opleiding en stages. ‘Werkgevers zullen meer ruimte moeten maken voor starters’, vinden ze. En ik hoor deze filosofen, juristen en communicatiedeskundigen praten over hun ‘specifieke combinatie van talenten’ die een werkgever moeten overtuigen hen aan te nemen.

talent.jpg

Er zijn natuurlijk velen met jouw ‘talent’. Niemand zit op jou te wachten – er is onvoldoende betaald werk.

Natuurlijk is er genoeg werk te bedenken. De vuilnis kan vaker opgehaald worden, er kunnen bossen en wegen aangelegd worden, in winkels kan altijd wel een kassa extra open. En hoogopgeleiden zien altijd wel een veel leukere baan voor zichzelf.

Echter: een tekort aan arbeidskrachten betekent niet dat er concrete, betaalde vacatures zijn. Verzorgings- en bejaardentehuizen bijvoorbeeld laten momenteel minder cliënten toe, ontslaan personeel en laten zorgtaken vervallen of door vrijwilligers/mantelzorgers overnemen. Betaalde banen verdwijnen, maar het werk blijft!

De begrippen ‘behoefte aan mensen’ en ‘daadwerkelijke vacatures’ worden vaak verward. Houd dat in de gaten als werkgevers weer eens zeggen dat ze er een tekort heerst of eraan komt in hun branche.

Vergeet verder dat werkgevers werk moeten creëren. Waarom zouden ze? Werkgevers willen met zo weinig mogelijk mensen zoveel mogelijk resultaat behalen. De laatste eeuwen meer dan ooit met véél minder mensen…en dat gaan we nu niet ineens anders doen. De mens heeft er altijd naar gestreefd arbeiders overbodig te maken – dat is het doel van automatisering.

Vergeet ook de verhalen en rapporten over de vergrijzing die jou een baan gaat brengen. De praktijk: wie met pensioen gaat, wordt niet direct vervangen, de werkgever kijkt of het ook zonder die persoon gaat.

Als samenleving hebben we nog steeds de instelling dat werk vanzelfsprekend is en dat wie zijn best doet er wel komt. De afgelopen decennia waren een paradijs voor mensen die ‘hogerop’ wilden. Er was niet alleen werk voor sportdocenten en onderwijzers, maar ook voor beleidsmedewerkers sportbeleid en coördinatoren onderwijs. Papierschuifbanen zonder maatschappelijk nut waar niettemin velen naar streven. Immers, in deze maatschappij geldt dat wie voor de klas staat, wie de vuile handen maakt, de grote loser is.

Nu hobbelen veel jongeren -en ouderen- voort. Op naar langdurige werkloosheid. De samenleving kan deze mensen hooguit gebruiken als stagiair/vrijwilliger. Er zijn al ruim 600.000 werklozen (door een nieuwe definitie daalt de werkloosheid!) op amper 150.000 vacatures. Oxford-studies spreken over een structurele werkloosheid van 7% wereldwijd– in Nederland is dat ongeveer die 600.000.

En banenplannen voor hoogopgeleiden bedenken?

Het zou neerkomen op een enorme gesubsidieerde inspanning. En voegen die banen als beleidsmedewerker echt iets toe? Een te groot deel van de bevolking heeft een diploma, en we hebben geen nuttig werk (geld) voor al die talentvolle communicatiedeskundigen en antropologen. Ook niet voor 600.000 handarbeiders trouwens. Nu Slochteren voor het grootste deel is opgestookt en het economisch al jaren tegenzit kunnen we die leuke baantjes niet meer bekostigen. Ook hoogopgeleide starters kunnen eeuwig werkloos zijn…

Deze concurrentiemaatschappij kent -definitieve- verliezers op de arbeidsmarkt. Een diploma is geen automatische redding.

Dat besef is het nog moeilijkste van alles.

Renzo Verwer (1972) is auteur van het in 2014 verschenen Waar blijft die baan: tien sprookjes over de arbeidsmarkt. Hij studeerde, werkte, was werkloos, freelancer en werkt nu in een winkel.

Dit stuk verscheen eerder op de opiniepagina van Het Parool, januari 2016.

Advertenties

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s