Speech Peter Loeb bij crematie Kars

avonturenopibiza

Avonturen op Ibiza, DE Theo-Kars-bestseller bij Loeb.

 

Peter Loeb was uitgever van de vorige week overleden Theo Kars. Hij was baas van/bij uitgeverij Loeb, later Loeb en Van der Velden, daarna Interstat en nu weer van uitgeverij Loeb BV, dat alleen nog Garfield-boeken uitgeeft. Loeb gaf in de jaren zeventig en tachtig naast Kars nog  veel meer uit: onder meer Dashiel Hammett, Heere Heeresma, Peter Andriesse en Jan Cremer en ook twee boeken van Boudewijn van Houten. Loeb: ‘Met Kars was ik bevriend, met Van Houten was het contact puur zakelijk. Ik hoefde ze ook niet uit elkaar te houden, wij deden niet aan feestje op de uitgeverij.’

Vanmiddag bij Kars’ crematie hield Loeb een korte rede. Een toespraak van een goede vriend dus, die het bekende beeld van Kars bij zijn lezers zal bevestigen. Aan het woord is Peter Loeb:

Theo is erg belangrijk voor Yvonne (Loebs vrouw – RV) en mij geweest. Al op de middelbare school waren we grote liefhebbers van zijn boeken. Toen we op ons 20ste een klein uitgeverijtje waren begonnen was hij de eerste auteur van naam die naar ons overstapte.

Zijn boeken liepen vanaf het begin erg goed en we bouwden naast een zakelijke ook een hechte vriendschappelijke relatie op. Theo voelde zich erg betrokken bij onze uitgeverij en gaf ons regelmatig goede tips.

Ook trakteerde hij ons als een soort oudere en wijzere broer op vele ‘levenslessen’.

Nadat we gestopt waren met uitgeven van boeken bleven we met Theo en Hannah bevriend en zagen we elkaar regelmatig waarbij we vaak herinneringen ophaalden aan het eigenaardige benepen literaire wereldje uit de jaren ’70 en ’80.

Theo zag er 15 jaar jonger uit dan hij was en wij gingen er vanuit dat hij minstens 100 zou worden. Het afschuwelijke bericht van zijn ziekte deelde hij ons mee in een voor hem typerend zakelijk en tegelijk humoristisch mailtje. Over de behandeling met morfine schreef hij: ‘Ik had nooit gedacht dat ik nog eens als junk zou eindigen.’

Ik ben erg blij dat ik nog persoonlijk afscheid van Theo heb kunnen nemen. Het laatste wat hij tegen me zei was: “Nou Peter, we zijn goed begonnen en goed geëindigd – de cirkel is rond.”

Tja Theo, wat ons betreft had die cirkel nog heel lang onderbroken mogen blijven.

We zullen je missen!” 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s