Fatima Elatik en haar moedwillig foute beeldvorming over moslims

beeert

 

Fatima Elatik deed het in Het Parool (13 mei) voorkomen alsof zij pas als moslim werd gezien vanaf de aanslagen van 11 september 2001. Dáárvoor was zij gewoon Fatima beweert ze, daarna ‘moslima’.

Ze vergist zich ernstig, ze idealiseert -moedwillig?- het verleden. Al veel eerder waren er problemen met bijvoorbeeld criminele Marokkanen. En met intolerante moslims.

Zo was er in 1986 in Zwolle ruzie tussen het COC en een groep moslims. De moslims weigerden een schoolgebouw te delen met de homo’s. De laatsten lieten het erbij zitten en dienden geen aanklacht in wegens discriminatie. Met hulp van het gemeentebestuur zochten de homo’s een andere ruimte. Als moslims willen discrimineren, dan moet je daar natuurlijk ruimte aan bieden.

Enige jaren later liet Mohamed Rabbae van GroenLinks laten weten dat Nederlanders er maar aan moesten wennen dat ‘wij islamieten’ homoseksualiteit nu eenmaal niet accepteren.’ Jaren later was ik blij met zijn waarschuwende uitspraken.

Ook in Amsterdam waren vanaf de jaren tachtig grote problemen met spijbelende moslimmeisjes die geen gemengde lessen mochten volgen van hun ouders (of een imam). Het werd getolereerd. Salman Rushdie werd in 1989 ter dood veroordeeld en ook in Nederland demonstreerden moslims met de kreet ‘Dood Rushdie’. De politie stond erbij en keek ernaar.

Tegen deze ideeën en ook tegen de bevolkingsgroepen waar ze leven hadden al veel burgers bezwaar. Maar niet de meeste politici, die deze discriminatie door moslims openlijk of stiekem steunden. Pragmatisch handelen voor alles! Niet-moslims, als ze niet stekeblind waren, zagen moslims al lang (mede) als moslim. Ze zagen toenemende problemen. En moslims? Die zagen ongelovigen al heel lang als ‘anders’ en soms als ‘barbaars’, met hun ‘ruime opvattingen over seksualiteit’.

Teleurstellend is het als politici hun eigen waarheid creëren.

En dat doet Elatik!

Advertenties

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s