FOUT GOUD van Roel Janssen plotseling weer actueel

Er is dezer dagen weer veel aandacht voor het goud van de centrale banken, en daarom stuurde schrijver Roel Janssen een update over Fout Goud, boek over de nazi-roof van het goud van De Nederlandsche Bank en de sleutelrol die Zwitserland hierbij heeft gespeeld tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Fout Goud heeft opnieuw geleid tot Kamervragen, stelt Janssen in een enthousiaste mail aan vrienden en bekenden. EN: “Voor het weekblad De Groene Amsterdammer heb ik een artikel geschreven met achtergrond over de 73 ton Nederlands oorlogsgoud dat nog altijd in Zwitserland ligt. Zoals bekend zijn de Zwitsers niet van zins hier iets van terug te geven en een vooraanstaand jurist plaatst hierbij kanttekeningen.

Zie http://www.groene.nl/artikel/rettet-unser-gold en koop het nummer van deze week.

Pieter Omtzigt, Kamerlid voor het CDA, heeft (ook deze week) vragen gesteld aan minister van Financiën Dijsselbloem waarom Nederland zijn claim op het oorlogsgoud heeft opgegeven. In april stelde Eddy van Hijum (eveneens CDA) Kamervragen aan Dijsselbloem naar aanleiding van de onthulling in Fout Goud dat het tweede paarse kabinet in 2000 besloten had af te zien van de Nederlandse claim op Zwitserland – zonder het parlement hierover te informeren. De minister bevestigde dit: het was niet besproken in de Kamer, maar ook niet tegengesproken. “Dit betekent dat er geen verdere juridische stappen zijn en zullen worden genomen tegen landen waarin geroofd goud is terechtgekomen.”

Omtzigt wil van de minister weten op welke dwingende juridische gronden besloten is af te zien van de Nederlandse claim op het oorlogsgoud. Hij dringt aan op een onderzoek door vooraanstaande juristen om de zaak op een rij te zetten en te bezien of er mogelijkheden zijn onderhandelingen met Zwitserland aan te gaan om alsnog een deel van het Nederlandse goud naar Nederland te halen. Daarbij verwijst hij naar het referendum dat zondag 30 november in Zwitserland gehouden wordt over het goud van de Zwitserse centrale bank. Een van de eisen van het referendum ‘Rettet unser Schweizer Gold’ is dat Zwitserland nooit meer goud aan het buitenland mag afstaan.”

Zie verder Janssens website voor meer informatie, historische foto’s en achtergronden bij het boek: http://www.roeljanssen.nl/wp/featured-fout-goud

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s