Sprookje 1: Als je geen werk hebt, ben je niet flexibel genoeg

Bedrijven, politici en media stellen dat iedereen een ‘nieuwe, flexibele werker’ moet worden. Een werker bij wie ervaring niet telt, maar wel zijn vermogen tot aanpassing – vooral aan een lager salaris en ontslag, maar dat wordt er niet bij verteld. Voortdurend behoor je je om te scholen totdat werkgevers, die werkelijk staan te springen om werknemers –zo wordt gezegd- je weer aannemen. Wie werkloos is, is niet flexibel genoeg.

Maar helaas, werkgevers en samenleving flexen niet mee: er zijn simpelweg te weinig banen (hooguit 150.000 vacatures, maar 650.000 werklozen), en er worden vooral zo goedkoop mogelijke krachten aangenomen. Ons brein werkt ook al niet mee: dat is niet zo flexibel. (…)

Een leven lang leren, omscholen, talenten ontplooien, betekent voor het gros van de mensen: met zo weinig mogelijk rechten een tijdje ingehuurd worden tegen een zo laag mogelijke prijs.

(meer: in het boek)

Advertenties

1 Comment

  1. ja, ik heb ook al weer zo’n incompany training met allerlei testjes over wat voor persoon je bent en hoe je je gedrag kan optimaliseren. Nou heb ik tenminste een company om dat in te doen maar op mijn 53e begin ik dat een beetje te doen met de glimlach van “oh ja heel leuk en nuttig” maar intern kreunt er ergens iets……………

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s