13 juli a.s. : met Theo Thijssen door Oud-West

Op zondag 13 juli (13.00 uur; start Theo Thijssen Museum) gaat onze wandeling vanuit de Jordaan westwaarts.

In Thijssens jongensjaren  (de jaren 1880) werd het gebied aan de overkant van de huidige Singelgracht nog ervaren als ‘buiten de stad’, al was de 17de-eeuwse stadswal (waar nu de Marnixstraat etc. ligt) al rond 1850 gesloopt. Inclusief de stadspoorten. Een kleintje was de Raampoort aan het eind van de Bloemgracht. Maar tientallen jaren later hadden Theo Thijssen en zijn vriendjes het nog steeds over ‘het land buiten de Raampoort’. In dat rommelige slotenlandschap konden ze tussen de houtzaagmolens heerlijk ‘diefie-met-verlos’ spelen.

Maar in diezelfde tijd begon het daar drastisch te veranderen. Stukje bij beetje werden daar nieuwe arbeidersbuurten gebouwd: de Kinkerbuurt, Hugo de Grootbuurt en Staatsliedenbuurt.

En zo werd het halflandelijke speelterrein van zijn jeugd ook de buurt waar Theo Thijssen zelf als adolescent en jong-volwassene kwam te wonen, na 1898, toen hij terugkwam van de Rijkskweekschool in Haarlem en zijn moeder na veel geploeter haar kruidenierszaakje op de Brouwersgracht opdoekte en verhuisde naar een bovenwoning in de Van Houweningenstraat. Diverse andere adressen in de buurt volgden, voordat Thijssen met zijn tweede vrouw en zijn moeder in 1909 naar de Transvaalbuurt in Oost verhuisde..

We lopen (met Peter-Paul de Baar als gids) langs vele plekken die voor hem in die tijden van belang waren, en hebben het over Thijssens ‘jongensdagen’, zijn eerste tijd als onderwijzer en echtgenoot/vader en de verstedelijking van de polder. Maar ook over het roerige Volkspark, waar de eerste Amsterdamse socialisten (onder wie vader Thijssen) roerige vergaderingen hielden,  het eerste Volkskinderbadhuis, en het Wilhelmina-Gasthuis, waarvan Thijssen als scholier de kleine prinsen Wilhelmina in de stortregen de eerste steen zag leggen.

Dit is een van de veelzijdigste maar ook de langste wandelingen in onze reeks: reken op tweeëneenhalf uur  (maar zo nodig zijn er tussentijds veel mogelijkheden om voortijdig de tram naar het CS te nemen…) . De prijs blijft niettemin slechts € 7.50 p.p.

Reserveren:  020-420 71 19 of info@theothijssenmuseum.nl.

 

Onderwijzer worden

Heeft u onze nieuwe tentoonstelling al gezien? Die heet Lesgeven leren. Theo Thijssen en de kweekschool.

Voor  de Amsterdamse schoenmakerszoon, schrijver, onderwijzer, vakbondsman en politicus Theo Thijssen waren zijn jaren op de Haarlemse Rijkskweekschool (1894-1898)  bepalend. Hij leerde er (binnen en vooral buiten het lesrooster) niet alleen lesgeven, maar ook viool- en pianospelen, voetballen, schrijven, organiseren, speechen en ageren.

En dat gold niet alleen voor hem, al kreeg niet iedere aankomende onderwijzer een even goede leerschool.

Hoe ontwikkelde zich de onderwijzersopleiding in Nederland en speciaal in Haarlem en Amsterdam? Hoe beleefde Thijssen die jaren? En welk stempel drukten de Haarlemse kwekelingen van rond 1900 op de samenleving, met name de jeugdcultuur? (“Ons stroomt nog frisch het bloed door d’aadren.” )  En welke andere oud-leerlingen van de Haarlemse kweekschool werden in hun tijd bekend zo niet beroemd? (Denk aan Wim Banning, Cor Bruijn, Jacob Israel de Haan, Arie Pleijsier, Leonard Roggeveen, Koos Vorrink, Kees Wilkeshuis.

Eerste Leliedwarsstraat 16, do.-zo. 12-17 uur, € 3.-.

Advertenties

1 Comment

  1. Hé, Renzo, Heb je nog geluisterd naar het interview met mij op Salto, 30 juni jl. 19u02, zal ik het je toesturen, of kijk op ”Uitzending gemist”. Lang interview en ik had mijn bezwaren, maar Boudewijn vond het een goed interview, hij kan het weten. Groet, Peter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s