Handboek Tour de France 2012 door Michael Boogerd

Doorgaans heb ik het niet zo op van tourgidsjes in boekvorm. Ze zijn vaak te lyrisch en/of slecht geschreven. Te weinig beschouwend en/of te chauvinistisch. Geef mij maar harde informatie, zoals wielerbladen vaak bieden (lijstjes, ploegen, renners, geboortedata, korte zakelijke voorbeschouwingen enzovoorts). En: informatie waar je echt wat aan hebt.

Wel in die lacune is nu voorzien. In een mooi boekjexa0 brengen oud-renner Michael Boogerd en journalist Maarten Scholten: voorbeschouwingen op de etappes, bijzonderheden van het parcours, biografietjes van de renners en de ploegen lijstjes, statistieken, feiten en kaartjes.

Wat het boek echt mooi maakt is het ongezouten commentaar van Boogerd. Hij geeft een fraai inkijkje in het topwielrennen. Zo vindt hij de gebroeders Schleck vervelend. In het peloton staan ze ook bekend als irritant. Boogerd: “Ze bouwen een image op, zo van: wij mogen hier rijden omdat we zo goed zijn. Maar waarom mogen zij daar rijden en een ander niet?” Ook onthult hij dat de broeders niets zijn zonder Cancellara. Dat ze niet kunnen sturen. Dat het niets wordt met Frxe4nk in de tour, althans die zal hem nooit winnen. Boogerd vindt ook dat de Schlecks te veel zeuren.

Enzovoort, enzovoorts. Boogerd gaat op meerdere plaatsen in het boek tekeer tegen ze. Subjectief natuurlijk, maar wel een verhaal dat je nooit hoort. Om te smullen. Om mee te nemen bij je oordeel, als je een recent Giro-relletje meekrijgt: http://www.cyclingnews.com/news/schleck-blames-rasmussen-for-lost-time-in-giro-ditalias-11th-stage

Een paar dagen later gaf Schleck op. Tegen de zin van zijn ploegleider: http://www.cyclingnews.com/news/frank-schleck-pulls-out-of-giro-ditalia

Boogerds visie is zo gek nog niet…

De oud-renner is kritisch, zeer kritisch. Over Johnny Hoogerland: “Op een gegeven moment moet je gaan presteren”. Hij vindt dat Johnny stilgestaan heeft in zijn ontwikkeling. Dapper, zelden gehoord, waarschijnlijk ook te makkelijk commentaar, na de verschrikkelijke val van de Zeeuw in de vorige Tour – want we hebben niet kunnen zien wat hij werkelijk kan.

Kortom Handboek Tour de France is mooi boek, waarin je echt iets nieuws leest!

 

 

 

 

Titel Handboek Tour de France 2012
ISBN/EAN 9789026325649
Auteur Michael Boogerd / Maarten Scholten
Uitgever Ambo
Aantal paginax92s 224
Publicatiedatum mei 2012
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s