Rijk ten koste van alles en iedereen

 

Een klein groepje mensen, goed voor minder dan 1% van de wereldbevolking, droomt ervan om van de hele planeet een derdewereldgebied te maken. Deze elite wil ‘ korte metten maken met een welvarende, geletterde, efficiënt georganiseerde arbeidersklasse, maar ook met een hoogopgeleide middenklasse die eigen plannen en ambities koestert’, zo waarschuwt politicoloog Michel Parenti in zijn nieuwe boek.

Dit soort theorieën zijn me vaak te absoluut, te complotterig, maar ik moet zeggen dat de auteur veel argumenten aandraagt. Ik denk ook dat er veel in zit, ik vrees alleen dat het niet aan het karakter van die ene procent ligt, maar gewoon aan de mens zelf. Als ik en andere heiligen tot die ene procent zouden behoren, zouden we ons ook waarschijnlijk ook zo gedragen. Hoewel er gradaties zijn…

Niettemin is ‘Hoe de rijken de wereld regeren’ een lezenswaardig boek. Soms is de auteur wel er te veel op gericht de Verenigde Staten als grote boosdoener neer te zetten. Natuurlijk de VS doen veel fout, schenden ze internationale verdragen en bemoeien zich met bijvoorbeeld Venezuela, terwijl ze er niets te zoeken hebben.

Maar Parenti dramt wel heel erg door. Zijn idee dat de arbeiders- en middenklasse dreigt onderworpen te worden en te vervallen tot een arme onderklasse is echter zo gek nog niet. Het lijkt realiteit te worden – de rekening van de crisis wordt inderdaad bij hen neergelegd. Maar wat te doen?

Hoe de rijken de wereld regeren
Michael Parenti. Uitgeverij EPO, februari 2012. EURO 18,50.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s