Elfstedentocht; digitaal stempelen


Fascinerend persbericht, zojuist in mijn email-box:

Digitaal stempelen tijdens Elfstedentocht
Studenten ontwikkelen chipkaart voor elektronische trajectregistratie

Mocht er een Elfstedentocht komen dit jaar, dan is de kans groot dat alle tour- en wedstrijdschaatsers zich elektronisch moeten registreren met een digitale stempelkaart. Studenten van de TU Delft hebben afgelopen week koortsachtig gewerkt aan een chipsysteem waarmee de Elfstedenrijders eenvoudig en snel kunnen stempelen met een speciaal pasje dat contactloos communiceert met digitale poortjes op de stempellocaties.

In tegenstelling tot eerdere verklaringen van de Vereniging Friesche Elfsteden gaat het stempelen dit jaar dus wel degelijk op de schop.

‘Het is 2012. Zelfs een traditioneel instituut als de Elfstedentocht moet met zijn tijd mee,’ legt universiteitsmedewerker Timo ten Hoeven uit. ‘Op deze manier bevorder je de doorstroming op de knelpunten en verhogen we de nauwkeurigheid van de individuele routeregistratie.’ In het verleden misten zelfs winnaars als Reinier Paping en Evert van Benthem diverse stempels op hun kaart.

Daarnaast behoort eventuele fraude hiermee nagenoeg tot het verleden. Ook de drie geheime stempelposten die altijd in het traject zitten (om te voorkomen dat deelnemers delen van het traject met de auto afleggen) worden uitgerust met een incheckpaal. Verder draagt de invoering van de kaart bij aan het veiligheidsaspect, een belangrijk aandachtspunt van de organisatie.

De studiegroep zit inmiddels op het hoogste niveau aan tafel met de organisatoren van het Friese evenement. Voor het eind van de week wordt definitief een knoop doorgehakt over de invoering van de digitale Elftsedenstempelkaart. Chipkaart-producent Trans Link Systems staat standby om direct het benodigde aantal kaarten op tijd te kunnen leveren voor de Tocht der Tochten.

Belangrijk voor het registratieproces is overigens wel dat de rijders aan de finish hun pasje voor de finishpaal houden, benadrukt Ten Hoeven. ‘We werken daarom nog aan matrixborden die langs de Bonkevaart moeten komen te staan.’Daarop wordt de schaatsers opgeroepen vooral niet te vergeten uit te checken bij de finish. Ten Hoeven: ; Je moet er niet aan denken dat rijders in al hun euforie niet uitchecken. Dan is die hele 200 kilometer lange tocht alsnog voor niks geweest.’

De vraag die bij mij rijst: kunnen mensen ook nog met een ouderwetse stempelkaart aan de slag – want wat als de electronica faalt (De OV-reiziger weet erover mee te praten, de in- en uitcheckproblemen)?

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s