Post-trein

http://nos.nl/video/211821-posttrein-de-jaren-van-raleigh.html
Peter Post is dood. Een herinnering aan zijn grote liefde: de ploegentijdrit.
Het is idd bijna eng om te zien: 10 renners vormen samen een soort machine.

‘De Posttrein’, een documentaire over TI-Raleigh, de onklopbare wielerploeg van Peter Post. De Nederlandse equipe, met renners als Jan Raas, Gerrie Knetemann, Joop Zoetemelk en Henk Lubberding, domineerde in de jaren tachtig in de ploegentijdritten.

Advertenties

6 Comments

 1. De ploeg van Post, Raas, Kneteman en Zoetemelk was zo sterk, doordat er een evenwicht bestond tussen de lettergrepen van de achternamen: 2 x xc3xa9xc3xa9n lettergreep en 2 x drie lettergrepen, resp. Post, Raas, Kneteman en Zoetemelk.
  Kijken we naar het aantal lettergrepen van de voornaam, dan komen we tot het volgende schema
  Jan Raas (1-1)
  Peter Post (2-1)
  Joop Zoetemelk (1-3)
  Gerrie Kneteman (2-3)
  Nadere analyse zou uit moeten wijzen, of dit schema een rol speelde bij de opstelling in het peleton.

  Gezien de lettergrepen van Henk Lubberding (1-4) veronderstel ik, dat Henk in zijn xc3xa9xc3xa9ntje de vier-eenheid van de andere heren waarborgde, maw Henk zorgde als het stille middelpunt?) voor de sfeer in de groep (zoals Ronnie Wood = 2-1, de sfeer tussen de twee Keith en Mick in goede banen leidt!).

  Verder valt natuurlijk de kracht van het vijftal op. Peter, Jan, Gerrie, Joop en Henk, wie noemt hen niet in xc3xa9xc3xa9n adem met Mel B, Mel C, Posh, Emma en Gerry of met Gerrie, Richard, Rikkert, Robbie en Barrie!

  In alle drie deze succesformaties (resp. groot in de jaren ’80, ’90 en ’00) trad overigens Gerrie (Gerry) het meest naar buiten in de media. Dit vereist nadere analyse, waarover later eventueel meer.

 2. Interessante uiteenzetting van Gree.
  Niettemin zou ik een kleine bijstelling van de theorie overwegen, aangezien Henk Lubberding volgens mij niet 1-4 scoort maar 1-3…
  Aldus,
  komma- en cijferneuker Jimmy T. (2-1)

 3. Heel, goed, Jimmy! Maar Gree vergist zich toch niet! Wist je dat Henk Lubberding eigenlijk Von Lubberding heette?
  Eerst verandere zijn vader Von in Van. Daarna kwam er een liedje in zwang (liedje of gedichtje?) van ik meen Annie Schmidt “Thomas hum van Everdingen had honderdduizend sleutelringen”. Kinderen in Henks klas riepen hem dat steeds na en zo gauw hij kon liet hij dat “van” vallen. Logisch!

  Het kan overigens zijn, dat ik twee liedjes/gedichtjes door de war haal, want als ik google op krijg ik niet Thomas, maar wel Gertjan-Klaas! Misschien was ik in de war met “Thomas van Tienen die houdt niet van rekenen”, door mijn klasgenoot Jan Knikman gezongen als “Thomas van Tienen muziek Harry Bannink”, omdat die regel op de bladmuziek direct onder Thomas van Tienen kwam!

  Wonderlijk overigens, dat Gertjan-Klaas van Everdingen in xc3xa9xc3xa9n adem genoemd wordt met de rode trui van Bernard Hinault!!! http://www.opinieleiders.nl/techlog/pivot/entry.php?id=496&w=quiz_1

  Thomas van Tienen: http://www.musicfrom.nl/songteksten/schellebellen/thomas_van_tienen.html

 4. Toch nog even gegoogled op Gertjan-Klaas van Everdingen. Gedicht komt uit een Winterboek van 1968 “Onze favoriet is het gedicht ‘sleutelringen’ van Alexander Pola, waarin geschilderd wordt wat er gebeurt als een hobby (in dit geval sleutelringen sparen) uit de hand loopt. De hoofdpersoon in dit gedicht, Gertjan-Klaas van Everdingen laat zich in zijn enthousiasme verleiden tot de aanschaf (gefinancierd door zijn moeder) van allerlei producten waarbij men een of meer sleutelringen cadeau krijgt. Hierdoor kan men uiteindelijk de woning niet meer betreden.”
  http://www.opinieleiders.nl/techlog/pivot/entry.php?id=82

 5. Jaja, Peter von der L, goochelen met cijfers kunnen we allemaal.
  Als ze niet kloppen, passen we ze gewoon aan aan de theorie.
  Menig politicus heeft zich op die manier wel ergens uitgeluld.
  En heet Henk Lubberdink niet eigenlijk Hendrikus Wilhelmus Petrus Jozefus Janus Potverdrikus von Lxc3xbcbberding bis Friedrichshaven, als ik het goed heb…? (alias 3-3-2-3-2-4-1-3-1-4)
  Nog effe bijschaven die theorie 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s