Internetrecht: wat mag, wat mag niet en wat moet?

www.pngNuttig artikel van ICT-jurist Arnoud Engelfriet. Ik citeer een paar punten  (en realiseer me: wat komt er veel bij kijken, bij dat internet!):

“Dit jaar werd de Wet Bewaarplicht van kracht. Internetproviders moeten allerlei gegevens van hun klanten bewarengedurende eerst achttien en toen twaalf en nu uiteindelijk zes maanden,maar wat dit in de praktijk gaat betekenen, lijkt zelfs het Agentschap Telecom niet te weten. In Roemenixc3xab werd deze wet trouwens ongrondwetting verklaard.

(…)

De positie van forumbeheerders of moderators is nog niet echt uitgemaakt: de voorzitter van de Nationale Alliantie werd veroordeeld,omdat hij strafbare uitingen van leden niet verwijderde hoewel hij daartoe uit hoofde van zijn bevoegdheden op het forum gehouden was in zijn functie als administrator/moderator. De moderators van Stormfrontwaren echter niet schuldig aan medeplegen van discriminatie door dergelijke berichten te laten staan. Medeplegen is overigens strenger danmedeplichtigheid

(…)

GeenStijl was goed de pineut dit jaar. Zo moest ze van de kantonrechter een bericht verwijderen waarin werd gemeld dat ene Wendy van D.’foekie foekie’zou hebben gedaan met ene Reinout O. Ook moest het roze shockblog een privacyschendend filmpje verwijderen. Het AD kreeg het voor elkaar dat GeenStijl de gelekte Misdaadmeter moest verwijderen, door een oneigenlijk inroepen van het databankenrecht om een journalistieke primeur van de concurrent tegen te houden. Als het omgekeerd zou zijn geweest, zou journalistiek Nederland op zijn kop hebben gestaan wegens aantasting van de persvrijheid.”

Leerzaam!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s