De crisis: voorbij, of gaat-ie verder?

spinoza

Ik signaleerde wat kritische geluiden, waar je niet een-twee-drie aan voorbij kan gaan. Op pluspost schrijft Grimbert Rost van Tonningen:
“De economische problemen voor de burger in Nederland spitsen zich toe, met stagnerende koopkracht en toenemende werkloosheid als voornaamste kenmerken. De schuldenberg van circa 800 miljard die de huishoudens daarbij hebben opgebouwd zal snel kunnen leiden tot verdere ontwrichting van onze economie.

Schuldenopbouw

In 2003 hadden wij nog maar een gezamenlijke schuld van 490 miljard euro, voor het eerst hoger dan het BNP. De totale schuld van de huishoudens nam in dat jaar met 45 miljard euro toe. Verreweg het grootste gedeelte van deze toename (40 miljard euro) kwam voor rekening van de uitstaande hypotheekschuld die opliep tot 407 miljard euro. De hypotheekschuld wasde tien jaar voordien met gemiddeld 12,5 procent per jaar gestegen.

In 2006 hadden we ons nog dieper in de schulden gestoken. De huishoudens hadden toen gezamenlijk al voor 640 miljard euro aan leningen uitstaan.”

Niet alleen het gedrag van menig burger is een tijdbom, maar ook het gedrag van de banken.

Volgens Lex Hoogduin, directeur van De Nederlandsche Bank (DNB), moeten banken in staat blijven om leningen in stukken te hakken,deze weer in andere vorm te bundelen en door te verkopen. Dit ondanks het feit dat dit zogeheten securetiseren een van de oorzaken is van de krediet- en financiële crisis. Momenteel is de vraag naar krediet klein, maar dat kan omslaan als de  economie aantrekt. Banken moeten dan in staat zijn om geld uit te lenen, aldus de directeur. De securitisatiemarkt kan de banken van kapitaal voorzien, stelde Hoogduin zaterdag in de marge van een congres over de toekomst van de banksector.”

Lees verder in dit FD-artikel.

En ja, er lijkt weinig te veranderen. Op naar meer consumptie – want dat zou de economie redden…


Ontdek meer van Renzo Verwer, blogger/auteur

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Plaats een reactie