Vrouwen aan de top

Er wordt gepleit voor een quotering: meer vrouwen aan de top – zie de Volkskrant, NRC, noem maar op. Ook is er tegengeluid middels het boek van Marike Stellinga.
De biologische factor wordt meen ik wel eens genoemd, bij Stellinga, maar in vrijwel alle betogen is een biologisch verschil tussen man en vrouw TABOE. Alles is cultuur bij de voorstanders van meer vrouwen aan de top. Er mag wel gezegd worden dat vrouwen beter zijn in managen, in leidinggeven, multitasken, people’s management, ze schijnen ook ethischer te zijn (met vrouwen aan de top geen kredietcrisis, een aloude variant op vrouwen aan de macht: geen oorlog). Die verschillen mogen wel genoemd worden en worden ook als vaststaand beschouwd.

Culturele verschillen bestaan dan ineens niet meer, nee, de vrouw kan alles beter. Heel raar vind ik dat altijd: het debat begint met ‘mannen en vrouwen zijn gelijk, het doet er niet toe of je man of vrouw bent, dus er moeten meer vrouwen naar de top’. Snel daarna wordt het ALTIJD: vrouwen zijn beter in alles.

Wanneer er een paar dingen worden gevonden waarin vrouwen minder goed zijn – netwerken, ambitie om de top te bereiken- dan geldt dat immer als de schuld van de maatschappij, oftewel mannen.

Een natuurverschijnsel kennelijk. Ook ontbreekt elk bewijs dat vrouwen ‘van nature’ (dat woord wordt weggelaten in de betogen) betere managers zijn. Het wordt gewoon gesteld.

In de eenzijdige verslaggeving (trouwens ook niet in de argumenten van de tegenstanders van quota) over vrouwen aan de top is nooit ruimte voor het volgende:

Mensenmannetjes willen naar de top – vele mannen bereiken hem niet trouwens, dat wordt vaak vergeten!-  omdat dat beloond wordt.
Hij mag met meer en/of betere vrouwtjes neuken – die zijn ook toeschietelijker naarmate zijn status hoger is.Vrouwen rekenen hem erop af, ze neuken niet of nauwelijks met een man die laag op de sociale ladder staat.

Mensenvrouwtjes hoeven niet zo nodig naar de top, omdat ze qua mannen nog altijd verder omhoog kijken, ook als ze rijk zijn of een goede baan hebben, zo zien we steeds. Zij wil een winner, geen loser. Voor haar is er dus geen beloning op relatiegebied, dus is ze minder gemotiveerd.

Een man gaat niet afzien van zijn jacht op status en carrière, als hij wordt afgestraft. Het is ook tegen zijn natuur, zijn testosteron –  dat hem doet streven. Het testosteron dat vrouwen in mindere mate bezitten (vrouwen die nu aan de top staan hebben het vaak in hogere mate dan bijvoorbeeld de gemiddelde huisvrouw die die ambitie niet heeft – en waarom zou ze?).

Dit verklaart mijns inziens ook waarom sommige topvrouwen (of het treedje eronder) klagen dat het zo moeilijk is de top te bereiken… of dat ze ‘het gevoel hebben dat ze twee keer zo hard moeten werken dan mannen’

Ja hallo! Het is voor mannen ook moeilijk! De meesten zitten niet in oldboysnetwerken. Die moeten er ook wat voor doen! Vrouwen hebben nu eenmaal ook andere hormonen, die dat ambitieniveau tegengaan.

Wie per se meer vrouwen aan de top wenst, en dat ten koste van alles wil bereiken -die trend heerst nu meen ik – kan ik het volgende aanraden: een verplichte wekelijkse testosteroninjectie voor iedere Nederlandse vrouw. Het helpt, mensen worden er competatiever van, dat weten we van de experimenten met atletes uit de DDR.

Het is ook het enige dat echt zal werken.

Als we dan ook nog mannen verplicht met oestrogeen gaan injecteren en een baarmoeder implementeren, dan kunnen we het paradijs bereiken: volledige gelijkheid.

Ik ben heel serieus. Het is de enige manier.

Brave new world, we are coming.

Advertenties

4 Comments

  1. Ik heb net de griepprik gehad, maar zo’n testosteroninjectie zie ik wel zitten. Helpt misschien tegen de andere (maar welke?) hormonen die mijn ambitieniveau tegengaan;-)

  2. Vrouwen aan de top? Weinig vrouwelijks meer aan! Laat de mannen maar (meer) topfuncties bekleden (dan vrouwen). Zijn minder vaak ziek. Zijn stabieler. Vrouwen zijn nu eenmaal in sommige periodes wat labiel, toch. Ze kunnen nu wel net doen alsof dat niet zo is, maar het is altijd zo geweest en ik heb daarin geen evolutie gezien. Zet drie of vier vrouwen bij elkaar en je hebt een kippenhok, toktok tok. Met vrouwen aan de top geen oorlog? Whoehahaaahah….
    Ach het is een wat subjectieve mening misschien. Maar vrouwen zijn nu eenmaal beter in andere dingen. Laat vrouwen de kinderen naar school brengen, het huis poetsen, en als manlief thuiskomt hem de heerlijkste maaltijd voorschotelen. Dan houden ze nog genoeg vrije tijd over voor andere nuttige dingen.
    Maar of vrouwen daarom nou minder zijn? Sorry, ik heb meer met mannen dan met vrouwen_______;-)

  3. Donderdagavond op Ned 3 Bij ons in de BV gezien waarin een 29-jarige ambitieuze vrouw werd geinterviewd door Jort Kelder. Vanaf haar 21e bezig met het opbouwen van een zaak. Geweldige, trouwens heel vrouwelijke vrouw, en ambiteus tot en met waardoor ze al veel heeft bereikt. Heerlijk om naar te kijken, naar te luisteren.
    Volgens mij had ze geen enkele last van het tegen grenzen aanlopen, zou ze die ook niet gauw erkennen. Een vrouw die zich volgens mij realiseerde dat ambitie persoonlijk is en niet opgelegd kan worden. Dit n.a.v. haar positieve opmerkingen over een advocate die een kantoor heeft waar vrouwelijke advocaten met kinderen thuis en in flexibel dienstverband kunnen werken. Het ontkennen van grenzen aan je mogelijkheden werkt m.i. alleen maar stressverhogend en beperkt je energie. Verder ben ik van mening dat heden ten dage zowel mannen als vrouwen de zorg voor kinderen op zich kunnen nemen en hoe men dat invult een particuliere keuze is, waarbij een overheid faciliterend kan optreden zonder alles te willen regelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s