Nederlanders die zogenaamd HEEL groot zijn in het buitenland en DUS in DWDD komen:

peer

 

– Willekeurige homofiele Nederlandse danser in het ensemble van Madonna;

Junkie XL  die in LosAngeles woont en daar de kost verdient (daar zelf heel bescheiden over doet maar volgens DWDD natuurlijk “Holland is ontstegen”);

– Jeroen Krabbé die een expositie heeft in een New Yorkse galerie (waarschijnlijk een winkeltje of dokterspraktijk in een achterafstraatje)

– Nederlandse artiesten (bv Anouk) diegeprodjoesd worden in Londen of LA door een prodjoeser die ooit metDuran Duran heeft gewerk. Of met Justin Timberlake;

– Jonge violiste/celliste/pianiste die bij een grote (maar iemand van wie wij nog nooit  hebben gehoord) in hun vakgebied in New York (dat is het summum van kwaliteit: NY) een masterclass hebben bijgewoond.

– Nederlandse wetenschapper die een stuk in een gerespecteerd en gereputeerd buitenlands blad (bv Science of The Lancet) heeft mogen plaatsen.
Presentator Matthijs van Nieuwkerk: ,,Dus wij kunnen dit, u kunt dit. De wereld wordt voortaan vanuit Delft in de juiste richting gegidst?!”

– Halina Reijn en Carice van Houten, want die zitten in de uitzending en komen altijd net uit New York (!!!) en hebben weer gespeeld  in een BUITENLANDSE topfilm.
Met Tom Cruise. Of een andere ster (vaak een vergeten ster).
Vaak een keiharde leugen, want dan worden ze eruit geknipt, of Carice is slechts een paar minuten in beeld.
Maar altijd is het een toprol. Volgens DWDD. Gelogen.

– Nederlandse meisjes met een gitaar die een liedje op Youtube  hebben gezet dat al 200.000 keer is bekeken en die nu met een ex-lid van Take That eventueel, misschien ooit mogelijkerwijs, de studio ingaan.

– De Amsterdamse band Moke, best aardig hoor, en landelijk een heel klein beetje bekend, is in DWDD en ja Anton Corbijn, die had de foto gemaakt van de band. Ja, de Anton Corbijn  van Bono! van U2. “Wereldberoemde zanger die met de groten der aarde omgaat!”

Ja, had tijd voor Moke. Om in de bossen bij Stuttgart een foto te maken van Moke. Uiteraard in pakken van “MODEGROOTHEID Karl Lagerfeld”, die hen sponsort.

Avond in, avond uit, heeft ‘De wereld draait door’  dergelijke gasten, zo hebben wij na een degelijke analyse van de laatstetwee jaar geconstateerd.

En altijd worden de gasten ingeleid met hun ‘enorme’ prestaties – internationaal natuurlijk –  waarna de mededeling/vraag van de presentator volgt: Het gaat hardhe?

Natuurlijk zijn wij, schrijvers dezes, jaloers en natuurlijk willen wijzelf in ‘De wereld draait door’. Het liefst elke avond, want wij hebben allemaal fantastische dingen te melden.

Natuurlijk zijn wij verzuurde kankeraars.

Natuurlijk kunnen veel DWDD-gasten echt wel wat.

Maar waarom moet Van Nieuwkerk steeds zo benadrukken dat wij Nederlanders echt wel meetellen in de wereld??? Zou hij dát zelf doorhebben?

Want dat is het geval in DWDD: ons grote collectieve minderwaardigheidscomplex als Nederland, ons Calimero-complex , treedt er naar buiten.

Heel vermoeiend. Kan dat niet anders? Met iets minder liegen en opblazen van zaken??

Bert-Jan van Oel
Renzo Verwer

De Wereld Draait door. Maandag tot en met vrijdag, 19.30-20.20. Ned. 3. Voor wie het niet kent: DWDD is de gezellige reclamebrochure van de Nederlandse cultuur.

Presentatie: de vakman Matthijs van Nieuwkerk.

9 reacties

 1. Is er wel eens een DWDD-week gepasseerd dat noch Frits Barend noch Freek de Jonge te gast is geweest…!?

 2. Ik ben bang dat jullie denken dat DWDD een journalistiek programma is. Dat is het niet, het is een showprogramma waarin het gaat om goedgebekte gasten (en daardoor teveel vriendjes)en een feel good-presentator. Kritische noten mogen door de ‘side-kick’ worden geplaatst, maar niet teveel a.u.b.
  En tja, Karel van der Weide: het programma wordt nadrukkelijk niet ‘afgeserveerd’ door de kijker, integendeel, en heeft dus voldoende bestaansreden, of we dat nou leuk vinden of niet.
  In Amsterdam heb je toch ook ARTE o.i.d. op de kabel? Daar kan je toch ook naar kijken?

 3. Is een goede Wim. Het is shownieuws voor intellectuelen.
  Toch is onze kritiek terecht. We willen van de leugens af. en we geloven idd al lang niet meer dat het journalistiek is…

 4. O, maar ik bestrijd jullie kritiek niet. Die is terecht. Maar wat ik erger vind is dat DWDD de norm begint te worden voor een heleboel andere programma’s, waardoor er opeens op zich talentvolle presentatoren zich gaan gedragen als Mathijs van Nieuwkerk-klonen en gasten die meer denktijd nodig hebben om iets ingewikkelds uit te leggen, van het scherm worden geweerd. Snel! Leuk! Jong! Weg met de nuance!

 5. Tien tegen 1 dat sommige talentjes die betaalde toegang kregen in DWDD voor 555 we gaan terug zien in de reguliere uitzending.
  Eerste vraag van M: Wat is er met jullie gebeurt sinds die memorabele uitzending?
  Overigens gaat het gerucht dat Theodoor Holman geen gast meer wil(mag?) zijn .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s