Banken; het gaat nog niet goed.

Het is geweldig, nu hebben de boegbeelden van het kapitalisme kritiek op de banken.

De banken roepen nu dat ze winst maken, maar het dat blijkt onzin!

Pluspost, het blad van ondernemer/bedrijfsadviseur Grimbert Rost van Tonningen en altijd dol op liberalisme (met kanttekeningen moet ik zeggen), waarschuwt NU tegen groter wordende banken:

“De status van de grote banken heeft mede bijgedragen bij het ontstaan van de kredietcrisis. Ten eerste ging iedereen er van uit dat de financiële reuzen voldoende gediversifieerd waren  om geen gevaar te lopen als een of meerdere onderdelen in de problemen zouden komen. Ten tweede ging en gaat men er van uit dat als het dan toch misloopt de overheid wel inspringt. Met deze wetenschap, of liever gezegd veronderstelling, is men risico’s aangegaan zonder dat men de consequentie op waarde heeft weten te schatten.

De Amerikaanse regering zal waarschijnlijk niet proberen om de grote banken op te splitsen. Volgens de minister van Financiën Timothy Geithner zal hij strikte regels opleggen en handhaven. Bovendien vindt de minister dat ondanks al deze concentraties de Amerikaanse consument nog steeds meer keuze heeft dan elders in de wereld. Of dat waar is,betwijfel ik. Een ding is zeker, over enige tijd hebben ingenieuze breinen weer nieuwe manieren gevonden om geld te verdienen tegen een ogenschijnlijk laag risico, en dan is het toch zorgelijk als het grootste deel van het Amerikaanse financiële stelsel in handen is van vier of vijf banken.

Ook in andere landen is de keuze kleiner geworden. Zo wordt Fortis Bank Nederland en de ABN AMRO in Nederland straks 1 bank. (…)”  Zie verder dit artikel

Dan, op nota bene Quotenet lezen we dat de economie nog helemaal niet goed gaat ,dat de eerste berichten van herstel en bankenwinsten voorbarig zijn:

“Redenen waarom de economie voorlopig niet zal herstellen: banken hebben fair value boekhouden losgelaten, maar blijven met moeilijk verkoopbare derivaten zitten. Jones: ‘Als gevolg daarvan blijven giftige bezittingen op de balans staan en een toename van krediet is daarom waarschijnlijk voor een lange periode uit den boze’. Het makkelijk verkrijgen van krediet is belangrijk voor bedrijven om te kunnen investeren, en zodoende belangrijk voor de economie.

Ook neemt de koopkracht af in de VS door lagere lonen en is de werkloosheid hoger dan de officiële cijfers voorspiegelen omdat meer mensen in parttime werk blijven hangen. Veel overheden hebben daarnaast volgens Jones niet goed ingegrepen in de financiële sector, ze hebben veelal aan symptoombestrijding gedaan.”

Advertenties

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s