Amersfoort – Armando Museum Bureau organiseert Readymade-poëziewedstrijd

Bij de tentoonstelling De glans van het alledaagse – Armando in de jaren zestig….

Bij de tentoonstelling De glans van het alledaagse -Armando in de jaren zestig organiseert het Armando Museum eenreadymade-poëzie wedstrijd. Een onbetekenende opmerking over hetweer bij de tandarts, een afgeluisterd telefoongesprek in de trein,een bijzondere tekstregel uit een nieuwe vakantiebrochure: alles kan poëzie worden. Gedichten kunnen tot 31 augustus worden ingezonden naar: info@armandomuseum.nl. Op zondag 6 september van 15 – 17 uur wordt de tentoonstelling feestelijk afgesloten met medewerking van onder meer graffitikunstenaars Daniël van de Haterd en Chris Snowden. Zij verzorgen ook de prijsuitreiking aan de drie beste readymade-gedichten. Locatie Armando Museum Bureau (bij mooi weer:buiten). Toegang gratis.

De tentoonstelling De glans van het alledaagse – Armando in de jaren zestig besteedt voor het eerstaandacht aan de samenhang van Armando’s literaire, journalistieke en beeldende activiteiten in de jaren zestig. De glans van het alledaagse – Armando in de jaren zestig maakt duidelijk dat Armando als dichter, als kunstenaar en als journalist een nieuwe manier van kijken naar de wereld ontwikkelde. Deze wereld vormde voor Armando de inspiratiebron voor zijn artistieke en journalistieke verbeelding.

Poëzie van Armando
Als dichter leert Armando de ‘poëzie’ in gewone alledaagse regels tekst herkennen. Gewone gesprekken die hij hoort, gebruikt hij als basis voor gedichten. Armando schreef inde loop van de jaren zestig acht poëziecycli. Een deel van de teksten heeft Armando letterlijk opgetekend uit de mond van anderen. Dit zijn opgevangen gesprekken uit de boksschool, de trein of de hoerenbuurt. De andere cycli zijn geïsoleerd uit literaire, journalistieke en reclameteksten. De inhoud van de teksten is bijzonder. Ze zijn door de dichter geselecteerd omdat ze opmerkelijke aspecten van het dagelijks taalgebruik blootleggen. De teksten vallen op door het gewone, het rationele, het banale of het gewelddadige karakter van hun taal. Ze vormen een ongekuiste serie ‘flarden’ uitde dagelijkse realiteit. Dit maakt de teksten tot op de dag van vandaag tot zeer interessant literair materiaal: ze confronteren de lezer met de eigen taal.

Graffitiroute
De poëzie van Armando staat ook centraal in het project Van de straat naar de straat. Twee Amersfoortse graffitikunstenaars, Daniël van de Haterd en Chris Snowden, verwerkten Armando’s tekst en eigen beelden tot een nieuw geheel. Zij namen de teksten van Armando als uitgangspunt vooreen eigentijdse, beeldende interpretatie en brachten de poëzie van Armando na ruim vier decennia terug naar de openbare ruimte. In de beeldtaal van de eigentijdse straatcultuur ontstaat een dialoog met teksten die Armando in de jaren zestig aan de dezelfde straat ontleende. De tien kunstwerken zijn te zien tot en met 6 september, de sluitingsdag van de tentoonstelling De glans van het alledaagse -Armando in de jaren zestig– in het Armando Museum Bureau. De pieces vormen samen een route van het Centraal Station Amersfoort via het Armando Museum Bureau naar de ruïne van het Armando Museum in de binnenstad van Amersfoort. Vanaf 3 juli is er een vouwblad met ondermeer de route, afbeeldingen en gedichten van Armando verkrijgbaar bij de VVV bij Centraal Station Amersfoort en het Armando Museum Bureau op De Zonnehof.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s