verkrachting

Door Karel van der Weide

n op negen vrouwen verkracht, kopt vertelde het NRC onlangs , naar aanleiding van het rapport Seksuele Gezondheid in Nederland 2009 van de Rutgers Nisso groep . Wie zich de Nederlandse man voorstelt als een type Matthijs van Nieuwkerk, Arie Boomsma of Thom Arisman ,gelooft nauwelijks dat hier een seksueel roofdier achter schuil gaat.

   Derhalve  even narekenen: één op negen betekent ruim 800.000 gevallen. Hoe dit te rijmen met het gemiddeld aantal van 1600 verkrachtingen per jaar uit de misdaadcijfers van het CBS? Zelfs wanneer je de vermeende 800.000 verkrachtingen terugbrengt tot de gevallen waarin aangifte is gedaan (een zesde), blijft het aantal van 130.000 niet stroken.

   Voor de verklaring van deze contradictie dient men het rapport nauwkeurig te lezen. In plaats van de juridische blijkt de psychologische definitie van seksueel geweld te zijn gehanteerd. Deze is nogal ruim: ‘Seksueelg eweld hoeft niet per definitie fysiek te zijn. Voorbeelden van niet-fysiek seksueel grensoverschrijdend gedrag zijn het ongevraagd toezenden van pornografische afbeeldingen of het ongevraagd versturen van seksueel getinte berichten via SMS en e-mail.

   Uit hetzelfde rapport:1,8 procent van de mannen geeft toe ooit een vrouw te hebben verkracht. Zou dit soms dichter bij de waarheid liggen?!

Noot RV: verkrachting is afschuwelijk. Als we echter elke niet gewenste flirt op een hoop gooien met bijvoorbeeld seks onder bedreiging, dan lijkt me dat tamelijk respectloos jegens de laatsten…

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s