Ronde van Italië: van Berzin tot Engels..

Aanstaande zaterdag start de Ronde van Italië Volgens velen de mooiste wielerronde.
Ik vind hem de laatste 10 jaar doorgaans spannender dan de Tour: kleine verschillen, korte etappes, mooie sprints.

Twee dingen:

Vaak gaat het verhaal dat de Italiaanse ploegen samenwerking (een combine sluiten) om te zorgen dat een landgenoot wint. Het lukt ze vaak niet; doorgaans is de buitenlander te sterk.

OP http://cyclingnews.com/road/2009/giro09/?id=/features/2009/astana_versus_italy09 komen vier buitenlandse oud-winnaars aan hetwoord, Evgeni Berzin, Andrew Hampsten, Tony Rominger en Stephen Roche.

Hampsten komt met het interessantste verhaal:

‘It’s actually a harder race for theItalians. For 12 months they’re trying to form alliances and plans,but it never really works out and they’re so hung up on creatingrivalries that despite what they say in the press, they’d rather see a foreigner win than one of their countrymen. The fans will love Lance over there. I’m sure of that… My first experience was in ’85 and they were cheering for either Francesco Moser or Giuseppe Saronni and weren’t very interested in anyone else. In France the fans would generally cheer on all the riders. In Italy they really have their favourites, and if their guy isn’t doing well the day is kind ofruined for them, but I didn’t see a lot of jeering. In the south there are some issues with crowd control, but nothing too dangerous.

Roche is het daar niet zo mee eens,maar hij had dan wel een ongewone ervaring: hij reed zijn Italiaanse ploegmaat Roberto Visentini in 1987 uit de roze trui..logisch dat het publiek zich dan tegen je keert…

* Nog een nieuwtje: Addy Engels is maandag opgenomen in de selectie van Quick-Step. Met zijn zevende deelname aan de Ronde. vestigt hij een Nederlands record. Hij deelde het record van zes deelnames met Johan Lammerts, Johan van der Velde en Wout Wagtmans. Engels was eerder present in 2000, 2002, 2005, 2006, 2007 en 2008. in de PZC staat een interview met hem waarin hij onder andere zegt dat hij niet meedoet met de medische kant van het verhaal.

Juist, een aardig argument tegen de mensen die geloven in ‘schone sport’ (wat dat dan ook is) en de schoonmaak in het wielrennen en dat door strenge controles iedereen betrapt wordt…

Advertenties

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s